fbpx
festival

Číslo 4 žije – Předvečírek století

25/10 17:00 - 27/10
Zadní dvůr
Vstupné: Zdarma
Číslo 4 žije – Předvečírek století

Dokud to ještě není sto let a republika je pořád mladá a plná nadějí, iluzí i dětských neduhů, je třeba to důstojně oslavit a připomenout si, že nebyla nikdy jen česká,  zato že bývala socialistická i federativní, větší i menší, první, druhá, třetí čtvrtá a pátá. A proto vás Filozofická fakulta a Magistrát hl. m. Prahy zvou v Kampusu Hybernská na

Záštitu nad akcí převzala paní primátorka hl.m. Prahy, Adriána Krnáčová.

 

 

Program:

První předvečer 25.10.2018

Napnelismus a cukatura – swingová tančírna

Odpolední blok bude věnován přednáškám o životě za první republiky (skauting, móda, tanec); večer si můžete přijít zatančit na dobovou tančírnu, obdivovat dobovou módu během módní přehlídky, naučit se tančit dobové tance.

15.15     Zahájení

15.30     Vývoj vztahu českého skautingu k národu a státu od jeho založení v roce 1912 do roku 1922 (Jan Jiráň)

16.30     Móda, kostýmní praxe a kinematografie v období první republiky a protektorátu (Šárka Gmiterková)

17.30     Tanečnice budoucnosti: moderní tanec a první republika (Magda Španihelová)

19.00     Prvorepubliková tančírna – vystoupení tanečního studia Zig Zag; výuka tanců

19.30     Módní přehlídka

22.00      Závěr večera

 

With Love – interaktivní výstava

V  soutěži Echo Deutscher Musikpreis 2018 byli oceněni rappeři Kollegah a Farid Bang s otevřeně antisemitskými texty. Nakolik se tato německá situace dá srovnávat s podobnou situací v česku, když dvakrát po sobě Slavíka vyhrála kapela Ortel? Téma instalace Edity Štrajtové (AVU).

 

Druhý předvečer 26.10. 2018

16:00 Milánosz

Vokální kvartet z Prahy zpívající tradiční písně především z Ukrajiny, ale také z dalších slovanských zemí. Podnětem pro vznik kapely byla práce ukrajinského etnomuzikologa a zpěváka Jurije Pastušenka, který dodnes sbírá lidové písně na ukrajinském venkově. Jurij Pastušenko Milánosz pravidelně navštěvuje, vybírá pro ně ty nejkrásnější ukrajinské lidové písně a učí je interpretovat písně tak, jak je v dané oblasti dosud zpívají lidoví zpěváci.

https://www.youtube.com/channel/UCkd-0HaDXQQ6G-1JZkPONGg

17:00 Češi a Slováci v předvečer sňatku – doc. Michal Stehlík, FF UK

 

18:00 J.H.Krchovský a Krch-off band

Hudební emanace velkého českého básníka a mistrného vyjadřitele národního étosu. Vystoupení navíc bude předcházet křest prvního německého překladu z díla.

 

19:00 Cisco

Basista Cisco Pema vyrůstal v Argentině. Začínal v rockových kapelách v Buenos Aires, poté objevil zcela odlišný svět jihoamerické hudby z oblasti Rio de la Plata. Žil v rakouském Linzi, kde se věnoval bakalářskému studiu, obor Jazz Bass. Založil několik hip hopových kapel a byl také součástí mnoha reggae projektů. Nakonec se usadil v Berlíně, kde vyšla jeho debutová deska „Cisco Pema“.

http://ciscopema.com/

 

20:00 Fernando Saunders: Vzpomínka na Lou Reeda

Vystoupení Fernanda Saunderse, amerického zpěváka, skladatele, producenta a virtuózního hráče na basovou kytaru. Déle než třicet let stál po boku Lou Reeda, zakladatele legendárního uskupení Velvet Underground, od jehož smrti letos uplyne pět let. Fernando Saunders stál po Reedově boku také při památném koncertě v Bílém domě na přání Václava Havla.

vystoupí:
Fernando Saunders
Karel Holas z Čechomor – official
Igor Ochepovsky
Jiří Zabystrzan
Zdeněk Puchmeltr jr.

21:00 Kabaret To téma / Das Thema

První česko-německý kabaret přímo z Prahy, který nemilosrdně a s totálním osobním nasazením v divokých a něžných jazykových šarvátkách zkoumá následující:
Takže, proč tady vůbec žijeme ( spolu )?!
( tedy samozřejmě, že se zamiloval do … a pak … )
Existenční otázky na naší identitu a vlastní vnímání ( méně- ) cennosti v česko-německém kontextu, které klademe sami sobě, obecenstvu a zvaným hostům, kteří mají k tématu co říct.

http://www.nazabradli.cz/cz/19-repertoar/hoste/1801-to-tema-das-thema

22:00 DJ

 

Třetí předvečer 27.10.

14:00 Divadlo Toy Machine / Pověsti české

Hravý loutkový příběh na motivy  spisů Dalimila a A. Jiráska. Jaké to bylo žít v dobách Praotce Čecha? Byl Bivoj jak párátko? Libuše jen krásná? Jak vysoko musel Šemík vyskočit přes Vyšehradské zdivo a umí koně chodit po dvou? Ano otázek je mnoho, avšak není proč si zoufat.  Prastaré archivy vydají svá tajemství…

Loutková pohádka pro děti od 5 let.
Na představení bude navazovat výtvarná dílna.

Připravil a hraje: Tomáš Běhal
Scénografie: Pavel Heřmann, T. Běhal

16:00 Vojta Lavička

Vynikající houslista a kapelník s výběrem nejlepších položek repertoáru.

 

18:00 Michael Morávek

 Zpěvák, textař a kytarista Michael Morávek vystupuje se svou kapelou Planeusters. Jeho nadčasové skladby jsou hluboce zakořeněné v tradici lidové hudby. Debutové album In Transit (Is What We Are) bylo z velké části nahráváno v Chicagu v Joyride Studio s držitelem ceny Gammy Brianem Leachem. Michael Morávek s kapelou Planeusters intenzivně koncertují v Německu, ale v dalších evropských zemích i Americe.

 

 

19:00 Adrian Hermes

Berlínský sólový umělec, pohybující se ve své tvorbě mezi žánry LoFi, Indiepop a Indiefolk.

Své debutové album, které produkoval a zároveň sám nahrál všechny nástroje,
vyšlo v únoru roku 2017 pod hlavičkou jeho vlastního labelu „LoFi Industries“. Další album by mělo vyjít na podzim 2018. Adrian Hermes vystupuje sólo s elektrickou kytarou Jazzmaster a multitrack kazetovým rekordérem bez jakýchkoliv digitálních efektů nebo nástrojů.

 

20:00 Michael Szatmary – stand up

Michael Szatmary v stand-upoch často reaguje na své židovské korene, ironicky poukazuje na predsudky, rasizmus, politické a spoločenské premeny, ktorými si prešla naša krajina, a rozosmieva aj ľudí, ktorí s ním v normálnom živote vôbec nesúhlasia.

https://www.facebook.com/MichaelSzatmaryComedy/

21:00 Orchestr Berg & Stavitel chrámu

Němý film z roku 1919 s žvou hudbou! Úvodem slovo PhDr. Ivana Klimeše o filmu

Se svou specializací na současnou hudbu je Orchestr BERG jedním z nejzajímavějších českých těles. Objednává nové skladby u českých skladatelů, často hudbu kombinuje s divadlem, tancem, výtvarným uměním nebo filmem.

Orchestr BERG & Peter Vrábel – dirigent
https://www.facebook.com/orchestrBERG/

22:00 DJ