fbpx
hudba

Zoë Conway a John Mc Intyre

22/10 20:00-22:00
E.0 Sál
Vstupné: Zdarma
Zoë Conway a John Mc Intyre

Prostě jedno z nejlepších folkových duí na planetě (BBC)

Houslistka Zoë Conway a kytarista John Mc Intyre hrají tradiční irské melodie v citlivých aranžích, vlastní instrumentální skladby i písně. Rádi zapojují do repertoáru také skladby jiných žánrů, jako je klasická hudba, jazz a world music, a to způsobem, který je nejen dokladem o virtuozitě obou hudebníků, ale také ukazuje široké možnosti jejich nástrojů. Duo zatím natočilo dvě alba, Live in Concert (2017) a Go Mairir i bhFad (2012). Spolupracovalo také s Julií Fowlis a Éamonem Doorleyem na albu Allt, sbírce autorských písní inspirovaných poezií v irštině a skotské gaelštině.

Zoë Conway je jednou z nejlepších současných irských houslistek. Zahrála si s hvězdami světových pódií, jako jsou Riverdance, Damien Rice, Lou Reed, Nick Cave či Rodrigo y Gabriella.  Zároveň vystupuje jako sólistka s tělesy vážné hudby, jako je Irský komorní orchestr, Irský národní symfonický orchestr, Symfonický orchestr BBC a Symfonický orchestr západoněmeckého rozhlasu. Při těchto příležitostech hraje své vlastní skladby a kompozice, které pro ni napsal irský skladatel Bill Whelan.

John Mc Intyre začal svou hudební kariéru jako hráč na elektrickou kytaru ve skupině The Revs, s níž vystupoval na věhlasných festivalech a absolvoval turné v USA, Austrálii a Evropě. Spolupracoval s mnoha světoznámými producenty a nyní sám produkuje a nahrává alba různých žánrů. John mnoho let studoval klasickou kytaru a klavír a od dětství je ovlivněn jazykem, písněmi a instrumentální hudbou jihozápadního Donegalu, odkud pochází jeho otec.

Další informace jsou k dispozici na https://www.zoeandjohn.com/.

Vstupné: 150 Kč