fbpx
Přednáška s diskuzí

Léky | Daleká cesta za zázrakem

01/03 19:00-21:00
A.3 Patro
Vstupné: Zdarma
Léky | Daleká cesta za zázrakem

Co vše musí splnit léčivo, než může být uvedeno na trh?
Jak daleko na této cestě je lék (PSMA-617), který již dokázal zachránit tisíce lidí s rakovinou prostaty, jimž lékaři nedávali naději?
A jak vlastně funguje?

Na tyto otázky odpoví Martin Fusek z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a Martina Benešová z Německého centra pro výzkum rakoviny v Heidelbergu ve svých krátkých přednáškách (jejich obsah najdete níže), po nichž bude prostor pro Vaše další dotazy.Srdečně Vás zveme na první letošní Science Café v Praze, které se uskuteční živě v prostorách Kampusu Hybernská, ale bude ji možná sledovat i prostřednictvím streamu.Pozor, tentokrát je nutná registrace.

Martin Fusek – Transfer technologií v oblasti vývoje léčiv a principy jejich schvalování
Po zkušenosti s bleskurychlým vývojem vakcín proti viru SARS-CoV-2 by leckdo mohl nabýt dojmu, že výzkum v oblasti léčiv je snadnou záležitostí a nezaslouženým zlatým dolem. Cesta od nápadu až k plnému komerčnímu nasazení léků je ovšem obvykle dlouhá, nejistá a velmi nákladná. Ostatně, netýká se to jenom léků. Martin Fusek ve své přednášce posluchače provede celým životním cyklem objevu – od prvopočátečního nápadu až k jeho uplatnění v praxi.

Martina Benešová – Rakoviny prostá prostata
Vášní Martiny Benešové je radioaktivita, a svým nadšením dokáže rozzářit i tváře posluchačů. A není divu – spolu se svým týmem dokázala využít ohromných sil ukrytých v titěrných atomech k léčbě zhoubných nádorů prostaty. Přípravek PSMA-617, jenž nejdříve v experimentální studii vrátil do života lidi v terminálních stádiích, s metastázemi po celém těle, je nyní jen krůček od úplného schválení k běžné léčbě (i když zatím jen u terminálních stádií). Vedle principu léčby samotné a budoucích možných kombinací různých terapií ve své přednášce představí i další možná uplatnění radionuklidů – napr. zobrazování rakoviny.

Registrace