Group Practices / Skupinová cvičení

Group Practices / Skupinová cvičeníGroup Practices / Skupinová cvičení
Datum
Datum
23
.
4
.
2022
–⁠
31
.
5
.
2022
Čas
Čas
21:00
–⁠
20:00
Místo
Místo
D.0 Artivist Lab
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Výstava
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
Zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Výstava vznikla jako reakce na události v Polsku. Konkrétně na rozhodnutí Ústavního soudu, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu je protiústavní, a s ním spojenou vlnu protestů po celé zemi. Umělci a umělkyně chtějí touto výstavou poukázat na “sisterhood”, veřejně podpořit polské ženy a projevit spoluúčast v boji za ženská práva. Existence těla začíná úředním potvrzením a byrokracie tělo svazuje a někdy až kriminalizuje.

Liliana Zeic
Liliana Zeic (dříve Liliana Piskorska) se narodila v roce 1988 a promovala na Fakultě výtvarných umění v Toruni v roce 2013. V roce 2011 studovala na univerzitě ve Varšavě. V roce 2017 ukončila doktorské studium na Fakultě výtvarných umění ve stejném městě. Zúčastnila se více než 100 individuálních a skupinových výstav v Polsku i v zahraničí.  Je finalistkou Forecast Forum v Haus der Kulturen der Welt v Berlíně. z roku 2017 a vítězkou ceny publika Views 2019: Cena Deutsche Bank. Její díla jsou součástí soukromých i veřejných sbírek (včetně Národní galerie umění Zachęty, Vratislavského současného muzea).


Ve své umělecké tvorbě analyzuje sociální problémy z pohledu radikální citlivosti, zakořeněné ve feministicko-queer a feministicko-posthumanistické praxi a teorii.  Zaměřuje se na závislosti mezi státem, národem, středoevropskou identitou a postavením periferních identit. Zabývá se tématem queer lesbismu a neheteronormativity s ohledem na jejich konstrukci a potenciál. Mezi důležité prvky její praxe patří otázky skupinové identity, skupinové paměti, konstrukce zákona a metody budování imaginárních komunit.

Ciocia Czesia
V reakci na události v Polsku (mj. na rozhodnutí Ústavního soudu, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu je protiústavní, a s ním spojenou vlnu protestů po celé zemi) se skupina polských aktivistek žijících v České republice rozhodla založit svépomocnou podpůrnou síť pro osoby z Polska, kterým je přístup k bezpečným a legálním interrupcím upírán. Nazýváme se Ciocia Czesia (Teta Czesia), inspirujeme se a spolupracujeme s obdobnými skupinami: proslulou Tetou Basiou z Berlína a její mladší “ségrou” Tetou Wieniou z Vídně. Do třetice vzniká další iniciativa, která má za cíl pomoci polským ženám (a všem ostatním lidem, kteří se ocitnou v situaci nechtěného těhotenství) získat spolehlivé informace o možnostech bezpečné a legální interrupce v České republice.
Pomáháme s překlady do a z polštiny. V případě potřeby zajistíme bezplatné ubytování v domech, bytech a pokojích dobrovolnic. Ženy podpoříme i logisticky: vyzvednutím z nádraží, dopravou po městě/ČR. Během půl roku se nám povedlo pomoci přes 300 osobám.
https://www.znesnaze21.cz/

Tomek Pawłowski Jarmołajew (nar. 1995 Sokółka, Polsko) spolupracovník, kuchař, performer, kurátor představení a výstav.  Zkoumá a vytváří prostory pro spojování, kulturní hybridity a vzájemné podpory jako formy politického jednání a přežití, kde se umění a život spojují v akty radosti, odporu a péče. Jeho/její/jejich projekty jsou kolaborativní, site-specific a komunitní a často kombinují kontextuální a intuitivní výzkum s prvky pohostinství, rituálů, zábavy a tábora. Jarmołajew Pawłowski se zúčastnil/a/i alternativních kurátorských programů v Sophii (škola kurátorů, Swimming pool 2018) a Bělehradu (Co by mohl/měl udělat kurátor?, 2019). Jeho/její/jejich kurátorské projekty a spolupráce byly představeny v řadě nezávislých galerií, alternativních prostor a zavedených institucí v Polsku. Nedávno byl/a/i členem kurátorského týmu pro zahajovací vydání bienále Zielona Góra 2020 pořádaného BWA Zielona Góra. V roce 2020 ve spolupráci s Post Brothers a dalšími inicioval/a/i Nów, nezávislou platformu pro umění a kulturu v Podlasie –⁠ venkovské oblasti severovýchodního Polska, kde sídlí Jarmołajew Pawłowski. Je/jsou vášnivým/ou/ými kuchařem/kou/i a neméně vášnivě zpívá karaoke.

Vernisáž proběhne 23. 4. 2022 v 19h.

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
May 31, 2022