HYB4 Čítárna: Den byl pro mě krátkej – křest pamětí Olgy Fečové

HYB4 Čítárna: Den byl pro mě krátkej – křest pamětí Olgy FečovéHYB4 Čítárna: Den byl pro mě krátkej – křest pamětí Olgy Fečové
Datum
Datum
5
.
10
.
2022
–⁠
5
.
10
.
2022
Čas
Čas
21:00
–⁠
23:00
Místo
Místo
E.0 Sál
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Literatura
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
Zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Ve svých pamětech Den byl pro mě krátkej, které společně vydala nakladatelství Kher a Paseka, Olga Fečová zachytila život svérázných obyvatel zmizelého světa tradičních osad, staroměstských pavlačí i dělnických kolonií v pohraničí. Její rodina přišla po válce do Čech za prací a úspěšně se začlenila do zdejší společnosti, aniž by se vzdala romských tradic a hodnot. Osobně laděné vzpomínky se prolínají s těmi profesními. Líčí práci asistentky pedagoga i život věhlasné muzikantské rodiny, se kterou od 90. let vedla spolek Čhavorikani luma pro sociálně vyloučené děti. V roce 2020 byla Senátem navržena na státní vyznamenání. Na půdorysu individuálního osudu tak před námi vystupují kontury dosud málo poznaného příběhu Romů v československém prostoru.

Hosty večera budou autorčiny dcery Erika Fečová a Ludmila Fečová, ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, jež knihu opatřila úvodním slovem, romista Zbyněk Andrš, autor doslovu o historii Romů, muzikoložka Zuzana Jurková a herečka Pavlína Matiová. Moderuje Alica Sigmund Heráková.

Literární večery v dramaturgii redakce revue Prostor v Čítárně HYB4 jsou realizovány s finanční podporou hl. m. Prahy, Ministerstva kultury a Státního fondu kultury ČR.

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
October 5, 2022