HYB4 Film: Kino extrémů v českém prostředí (nejen) devadesátých let: Undergroundový seminář #7

HYB4 Film: Kino extrémů v českém prostředí (nejen) devadesátých let: Undergroundový seminář #7HYB4 Film: Kino extrémů v českém prostředí (nejen) devadesátých let: Undergroundový seminář #7
Datum
Datum
10
.
10
.
2022
–⁠
10
.
10
.
2022
Čas
Čas
22:00
–⁠
23:30
Místo
Místo
C.0 Čítárna
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Film a videohry
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
Zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Devadesátá léta minulého století byla pro Českou republiku – jakožto součást někdejšího východního bloku – dekádou turbulentních ekonomických i společenských změn. Rozpad totalitního státu s tuze centralizovaným řízením přirozeně vedl k značnému zpestření dosavadní nabídky služeb a produktů; zdaleka ne všechny však Češi vítali s otevřenou náručí.

Jak si stály filmy z kategorie tzv. „kina extrémů“, jež komunistická věrchuška dříve pečlivě vytěsňovala z veřejného prostoru? Jak si lze takový „extrémní film“ vůbec vymezit a splňuje jeho parametry i průlomové dílo Quentina Tarantina Pulp Fiction – Historky z podsvětí? A jakou roli sehrála v představení kontroversních filmů (mj.) Crash Davida Cronenberga nebo Zkurvená generace Gregga Arakiho tuzemská – dnes již nefungující – distribuční společnost Atlantis Entertainment?

Tyto a jim příbuzné otázky se pokusí zodpovědět krátká přednáška soustředěná na trend kina extrémů, jeho parametry a jeho vnímání v českém prostředí.

Jan Bergl v současné době usiluje o dosažení magisterského stupně vzdělání na Katedře filmových studií v Praze. Během roku spolupracuje s řadou tuzemských filmových festivalů (KVIFF, LFŠ, Finále…), jeho historické i úvahové texty o filmu jsou k nalezení mimo jiné v Revue Filmového přehledu nebo čtvrtletníku Film a doba.

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
October 10, 2022