fbpx
Artivist Lab

Bad Jokes / Ošklivé vtipy

30/11 18:00 - 10/02
D.0 Artivist Lab
Vstupné: Zdarma
Bad Jokes / Ošklivé vtipy

Umělci: Saule Dyusenbina, Roman Zacharov, Yerbosyn Meldibekov, Said Atabekov, Saule Suleimenova, Yedlen Zikibay, Timur Nusimbekov

Kurátorka: Valeria Ibraeva

Výstava představí stručně dějiny Kazachsatánu pomocí umělecké reflexe. Základním tématem je problém dodržování lidských práv v Kazachstánu. Výstava je rozdělena na dvě části. První část ukazuje díla, která vyprávějí o problémech, s nimiž se Kazaši a Kazašky potýkají v každodenním životě, a druhá část výstavy představuje protestní potenciál a odpor. Reflektuje nejaktuálnější politické události z roku 2022. Všichni umělci poskytli svá díla, které si hrají ironicky nebo satiricky se situací související s porušováním lidských práv a svobod. Výstava bude doplněna o retrospektivu pro lepší pochopení politické situace.

Kazachstán, kde donedávna vládl autokrat Nazarbajev, se nikdy neproslavil dodržováním lidských práv. Pouhá skutečnost, že Nazarbajev sloužil jako hlava státu 30 let, vypovídá o tlaku na občanskou společnost v Kazachstánu. V roce 2019 Nazarbajev formálně předal otěže moci svému nástupci Tokajevovi, který byl brzy „zvolen“ prezidentem. Navzdory řečem o reformách tlak ze strany státu jen sílil. Rozpory mezi očekáváním změny mezi lidmi a touhou státu zachovat režim nakonec vedly na začátku ledna 2022 k masovým protestům. Formálním důvodem bylo zvýšení cen plynu. Pokojné protesty se přehnaly přes 60 obcí, včetně největšího města Kazachstánu – Almaty. Ekonomické a sociální požadavky rychle ustoupily politickým. Lidé strhávali sochy Nazarbajeva a požadovali politické reformy.

Dodnes se neví, jak a proč se pokojné protesty ve městě Almaty změnily v násilné. V reakci na to dal prezident Tokajev rozkaz střílet a zabíjet a požádal Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti o vyslání mírových jednotek do Kazachstánu. Rusko na výzvu odpovědělo. Přesný počet obětí těchto událostí stále není znám. Oficiální údaj je 238 mrtvých. Vyšetřování událostí je vedeno s přestupky. Stát nijak nespěchá s potrestáním bezpečnostních složek, které zabíjely a mučily.

Valeria Ibraeva narozená v roce 1955 v Taškentu (Uzbekistán). Filoložka, historička umění a kurátorka. Pracuje v Almaty (Kazachstán), kde byla šéfkou Sorosova centra pro současné umění od roku 1998. Po studiu filologie v Taškentu a umění v Repinově institutu v Petrohradu byla editorkou vydavatele Oner v Kazachstánu a viděla různá vydání tisku. V roce 1990 získala stříbrnou medaili z „Průmyslové výstavy SSSR“. Již několik let Ibraeva píše o moderním filmu a umění v Kazachstánu pro kazachstánské a mezinárodní noviny, časopisy a katalogy. Mezi její práce patří její články: „Co je to Centrum pro současné umění?“ (1997), „Komunikace: Zkušenosti interakce“ (2001) a „Väter und Söhne. Zwei Generationen neuer Künstler in Kasachstan “ [„Otcové a synové: Dvě generace nových umělců v Kazachstánu“] (2002). Jako kurátorka se zajímala o mezinárodní umění a média, která se přitahovala k rozhraní mezi uměním a literaturou a objala téma lidských práv. Ukázka těchto prací by zahrnovala „Výstavní prezentace katalogů pro 10 kazašských umělců“ (1996), „Lidská práva – existují lidská práva v Kazachstánu“ (1999), „Transzedens“. (2000), „Výstava věnovaná nespravedlnosti“ (2001) a „Politická záležitost: Nová angažovanost“ (2002).

Vernisáž: 30. 11., 18:00

Fashion performance Od pravdy neutečeš: 30. 11., 19:00

Autoři performace a fashion: studenti/tky FUD UJEP Ústí nad Labem Alina Borodulina, Kai Mennander, Valeriya Kovtun, Kateřina Kulková, Lev Zlokazov.

Kurátorka: Vendula Fremlová

Fashion performance Od pravdy neutečeš reaguje na aktuální stav lidských práv a svobody v Kazachstánu a vyjadřuje se tak k stejnému tématu jako výstava Bad Jokes v galerii Artivist Lab, jejímž je doprovodným programem. Mezi spoluautory/spoluautorkami performance jsou mladí lidé z Kazachstánu, Ukrajiny i České republiky, kteří toto téma řeší nejen lokálně, ale též v kontextu ruské agrese a válečného konfliktu na Ukrajině.

Úvodní obrázek:

Název díla: пушкин курмангазы, Puškin – Kurmangazy

Nápad a umělecký směr: Roman Stratiychuk

Ilustrace: Boris Klimov, Sergey Starykh

Mediální a právní zastoupení: Dariya Khamitzhanova, Valeriy Volodin, Roman Stratiychuk