HYB4 Ateliér: Deep time data a rytmy planety Země I.

HYB4 Ateliér: Deep time data a rytmy planety Země I.HYB4 Ateliér: Deep time data a rytmy planety Země I.
Datum
Datum
28
.
2
.
2023
–⁠
28
.
2
.
2023
Čas
Čas
19:00
–⁠
21:00
Místo
Místo
D.1 Ateliér
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Ostatní
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
Zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Série přednášek v Ateliéru HYB4 v Kampusu Hybernská představí způsoby, jakými výzkumníci z nejrůznějších oborů odkrývají podobu naší planety v nepředstavitelně vzdálené minulosti. Pojďte s námi poodkrýt nánosy a usazeniny pod kterými svá tajemství drží Deep time.

“Představte si, že celá historie planety Země by se dala přehrát během jednoho dne. Jak dlouho by ve hře bylo lidstvo? A co život jako takový? Procesy, které umožnily vznik a vývoj života tak jak jej známe mají svůj počátek v dávné minulosti. Některé z těchto procesů po sobě zanechaly stopy, které se během posledních století učíme nacházet, poznávat, číst a interpretovat. Tyto stopy (deep time data) stojí v základu příběhů, které si o historii Země a života na Zemi vytváříme.”

Úvodní přednášku o fungování Země a o tom, jak studiem její současné podoby odhalujeme její minulost a o tom, jaké geologické procesy rozprostřené v čase probíhají již miliardy let obstará Matěj Machek z Geofyzikálního ústavu akademie věd.

Po přednášce následuje moderovaná diskuze, které se zúčastní členové týmu projektu 4.5Ga~24h aneb “Převod dějin planety Země do hudební skladby, která bude mít trvání přesně 24 hodin”: Pavel Husa (ČVUT), Zdeněk Míkovec (ČVUT), David Vrbík & Cyril Kaplan (VEKTROSKOP)

Kapacita: 30 lidí

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
February 28, 2023