fbpx
přednáška

HYB4 Ateliér: Deep time data a rytmy planety Země II. – Geomagnetismus

28/03 18:00-20:00
D.1 Ateliér
Vstupné: Zdarma
HYB4 Ateliér: Deep time data a rytmy planety Země II. – Geomagnetismus
Druhá ze série diskuzí o tom, jak tvoříme příběhy z hluboké minulosti Země, představí původ magnetického pole, bez něhož by nevznikly podmínky pro vývoj života.

Série přednášek v Ateliéru HYB4 v Kampusu Hybernská představí způsoby, jakými výzkumníci z nejrůznějších oborů odkrývají podobu naší planety v nepředstavitelně vzdálené minulosti. Pojďte s námi poodkrýt nánosy a usazeniny, pod kterými svá tajemství drží Deep time.

„Představte si, že celá historie planety Země by se dala přehrát během jednoho dne. Jak dlouho by ve hře bylo lidstvo? A co život jako takový? Procesy, které umožnily vznik a vývoj života tak jak jej známe mají svůj počátek v dávné minulosti. Některé z těchto procesů po sobě zanechaly stopy, které se učíme nacházet, poznávat, číst a interpretovat. Tyto stopy (deep time data) stojí v základu příběhů, které si o historii Země a života na Zemi vytváříme.“

Tématem březnové přednášky bude magnetické pole Země. Jeho existence je jedním ze základních předpokladů pro existenci atmosféry a vzniku rozvinutých forem života. Matěj Machek z Geofyzikálního ústavu AVČR nastíní současnou představu o fungování magnetického pole Země a předvede, kde hledat jeho záznam. 

Po přednášce následuje moderovaná diskuze, které se zúčastní členové týmu projektu 4.5Ga~24h aneb „Převod dějin planety Země do hudební skladby, která bude mít trvání přesně 24 hodin“: Pavel Husa (ČVUT), Zdeněk Míkovec (ČVUT), David Vrbík & Cyril Kaplan (V E K T R O S K O P)