Jazyk, gender a moc

Jazyk, gender a mocJazyk, gender a moc
Datum
Datum
19
.
4
.
2023
–⁠
19
.
4
.
2023
Čas
Čas
18:30
–⁠
23:00
Místo
Místo
E.0 Sál
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Ostatní
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
Zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Používáme jazyk, nebo jazyk používá nás? Přednáškovo-diskuzní večer prakticky ukáže, jak jazyk jako mocný tvůrce hierarchií a neviditelných hranic formuje životy nás všech, a jak jeho působení nedělitelně souvisí s genderem. Večerem nás provede přední česká genderová lingvistka Jana Valdrová a překladatelka Jamie E. Rose.

Jazyk, který každodenně používáme, nás ovlivňuje víc, než si možná umíme představit. Akce na základě spousty zajímavých příkladů představí, jak jazyk formuje naše prožívání, naši identitu i naše životní možnosti na základě toho, jaký máme gender. Co vše nám může jazyk brát, když nezapadáme do jeho jasně vymezených hranic? A jak můžeme hranice jazyka překonávat? Přijďte si o tom všem popovídat na přednáškovo-diskuzní večer s překladatelkou Jamie E. Rose a přední českou genderovou lingvistkou Janou Valdrovou.

Program:

16:30 - 17:40 Diskuzní workshop: Kreativní jazyk za hranicí binarity (Jamie E. Rose)

V prvním bloku se s překladatelkou Jamie E. Rose podíváme na to, jak můžeme s jazykem kreativně pracovat a udělat jej genderově inkluzivním. Jamie s námi zasdílí své zkušenosti s překládáním zahraničních textů a zasvětí nás do toho, jak se aktuálně pracuje s nebinárními jazykovými formami v českém prostředí.

18:00 - 20:00 Diskusní přednáška: Používáme jazyk, nebo jazyk používá nás? (Jana Valdrová)

Druhým blokem nás provede významná česká genderová lingvistka Jana Valdrová, která se zaměří na mocenskou rovinu jazyka. Společně se budeme učit kritickému uvažování nad souvislostí mezi mocí a jazykem. Během workshopu si rozebereme následující otázky: Používáme jazyk, nebo jazyk používá nás? Nakolik svobodné je naše vyjadřování z hlediska genderu a které faktory se podílejí na jeho utváření? Jaké hierarchie vytváří a udržuje jazyk? Jakou roli hrají při legitimizaci binárního vnímání genderu rodná jména a příjmení?

20:00-21:00 Volná diskuse a sdílení

Na závěr proběhne facilitovaná volná diskuse, během které společně posdílíme své nově nabyté poznatky a dojmy a budeme mít možnost v bezpečném prostředí ještě jednou prodiskutovat vše, co k tématu vyvstane.

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
April 19, 2023