Film and literature

HYB4 Čítárna v roce 2023: večery na pomezí autorského čtení, kabaretu, dramatizace literárních děl, scénického čtení a diskuzí

Co se v rámci jedné sekce programu v Kampusu Hybernská odehraje za jednu sezónu? Pojďme si shrnout rok 2023 pod značkou HYB4 Čítárna!

26.1.2024
HYB4 Čítárna v roce 2023: večery na pomezí autorského čtení, kabaretu, dramatizace literárních děl, scénického čtení a diskuzí

Program sekce HYB4 Čítárna na jedné straně dlouhodobě rozvíjí konkrétní dramaturgické linky, na straně druhé navazuje jednorázové spolupráce s dalšími institucemi nebo osobnostmi literární a akademické sféry. Nad rámec klasických formátů (křty k vydání nových knih a čísel revue Prostor, komorní divadelní hry, reflexe významných výročí a aktuálních témat, performance, imerzivní divadlo) pořádáme i dlouhodobá dramaturgická pásma, na něž jsme navázali i v minulém roce. 

V rámci cyklu „Z literárních luhů a hájů“ jsme představili spisovatele a básníky mimopražské literární scény, kteří přijíždějí z oblastí celé České republiky. Kromě toho také pravidelně uvádíme překladovou literaturu a kulturu a literaturu zemí, ze kterých pocházejí příslušníci menšin ČR. Ve spolupráci se sekcí HYB4 Film proběhl navíc jarní a podzimní cyklus s ukrajinskými filmy.

Ve spolupráci s Library of languages jsme se i v loňském roce podíleli na programu k Evropskému dni jazyků, tentokrát s tématem „Cesta do Středu Evropy“. V rámci akcí Básníci na FF UK a Překladatelé na FF UK jsme již tradičně představili tvorbu básníků a překladatelů z řad pedagogů, studentů i zaměstnanců fakulty. Primární důraz klademe na prezentaci současné mladé literatury a spolupráci s akademiky, jazykovými a literárněvědnými katedrami napříč celou Univerzitou Karlovou.

V roce 2023 jsme se také věnovali tématu ženské literární tvorby a feminismu. V rámci dvou večerů inspirovaných Virginií Woolf s názvem „Musíš mít peníze a vlastní pokoj.“ proběhlo autorské čtení aspirujících českých básnířek i sdílení zkušeností umělkyň se sociálním znevýhodněním. V září jsme také pokřtili knihu novinářky Silvie Lauder V pasti pohlaví, která popisuje postavení žen a ženskou emancipaci v Česku.

Cílem revue Prostor je v rámci Čítárny HYB4 vytvořit kulturní a názorovou platformu, která je otevřená a dává prostor diskuzi a přemýšlení nad problémy i jejich uměleckému uchopení. 

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.