Film and literature

HYB4 Film v roce 2023: žánrová pestrost a mediální různorodost

Co se v rámci jedné sekce programu v Kampusu Hybernská odehraje za jednu sezónu? Pojďme si shrnout rok 2023 pod značkou HYB4 Film!

24.1.2024
HYB4 Film v roce 2023: žánrová pestrost a mediální různorodost

Základním pilířem dramaturgie filmového klubu HYB4 Film bylo a je poskytovat prostor pro mladé tvůrcekyně i teoretikyčky, projekce klasického střihu, ale i večery věnované současné internetové audiovizuální sféře nebo videoherní kultuře.

Právě akce, které cílí na videoherní komunitu v českém prostředí, patří mezi velmi oblíbené. Mladí tvůrci, tvůrkyně, umělkyně či kolektivy mají prostor pro představení své tvorby pro širší publikum, v němž zpravidla sedí hráči, ale i zástupci nezávislých herních studií. Velkým úspěchem byl loňský křest a oslava vydání klimatické hry Beecarbonize se studiem Charles Games.

Sekce v rámci svého programu také pořádá undergroundové semináře cílené na mladé, během nichž dostávají prostor začínají teoreticičky a historicičky, aby představili svoje výzkumná témata spojená s audiovizuální kulturou, a to bez akademického žargonu a srozumitelně. Semináře pokračovaly i v roce 2023, kdy se mezi témata zařadila ekokritika nebo skepse spojená s technologiemi.

Pořádáme též pravidelné filmové projekce, např. ve spolupráci s Kinedokem jsme promítali FAMU shorts, výběry z té nejzajímavější dokumentární audiovize z pražské FAMU. Spolupracujeme tedy jak se zavedenými institucemi, filmovými festivaly a spolky, tak se začínajícími tvůrcikyněmi z uměleckých škol (FAMU, AVU, UMPRUM), ale i dalších vysokoškolských institucí (KFS FF UK a SNM FF UK).

Kromě zavedených a pravidelných cyklů zůstalo v programu dost místa, abychom mohli reagovat na aktuální dění, ať už to byly večery věnované ukrajinskému filmu ve spolupráci s HYB4 Čítárnou, nebo prostor pro současná témata v akademické sféře (Mediální archeologie videograficky), ale i v populární kultuře (Současná vizuální kultura).

V roce 2023 jsme taky pravidelně pořádali filmové pub quizy testující znalosti návštěvníkůic o filmech se sezónní tematikou (spring films, summer films, back to school, vánoční pohádky).

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.