Music and theatre

HYB4 Hudba v roce 2023: multižánrový safe space

Co se v rámci jedné sekce programu v Kampusu Hybernská odehraje za jednu sezónu? Pojďme si shrnout rok 2023 pod značkou HYB4 Hudba!

26.1.2024
HYB4 Hudba v roce 2023: multižánrový safe space

Dramaturgie koncertů je zaměřena především na žánrovou pestrost a živé kapely. Interprety hrající rock, folk a jazz tradičně doplňují jména producentů elektronické, živě hrané hudby. Složením programu se snažíme dávat prostor jak začínajícím umělcům, často z řad studentských hudebních těles, tak i dlouho hrajícím muzikantům, kteří jsou na lokální scéně již dobře známí. Tato kombinace je šancí pro méně známé, přesto ale zajímavé projekty, vyniknout a zahrát si na pódiu spolu s většími jmény. Nechyběli ani zahraniční hosté, které si zveme několikrát do roka.

Sál v budově E, ve kterém se koncerty nejčastěji konají, prošel již dříve rekonstrukcí, kdy jsme především uzpůsobili pódium, ozvučení a osvětlení sálu pro vystupování vícečlenných hudebních těles. Po technické stránce se tak sál stal vhodnějším pro ještě širší spektrum žánrů – vlastnost, kterou jsme se snažili využít na maximum, což je patrné už z pohledu na výběr akcí z programu. Hudební dramaturgie Kampusu Hybernská je unikátní tím, že v centru Prahy nabízí zvukově velmi dobře zařízený prostor k vystupování i menším kapelám a okrajovějším žánrům.

Jelikož je Kampus Hybernská v mnoha ohledech neoddělitelný od studentských aktivit studentů UK a jiných vysokých škol, je i v rámci hudební sekce kladen důraz na spolupráci se studentskými kapelami a náš hlavní sál se mnohokrát za loňský rok proměnil v pomyslný safe space, ve kterém si začínající kapely mohly zahrát svůj první veřejný koncert.

V listopadu 2023 u nás už podruhé zahrála newyorská kapela Sungazer, která je v Evropě velmi populární zejména díky online prezentaci svých členů na sociálních sítích. Stejně jako jejich první koncert v roce 2022, i tento naplnil kapacitu našeho sálu do posledního místa. 

Ze zahraničí přijel například i dánský rapper Al Jacobi, který na jaře spolu s českými rapovými uskupeními Malej Péťa & eljel & Abster a Shizzle & Dj Ill Fill rozpohybovali Kampus Hybernská.

V průběhu roku se u nás představilo také množství českých i slovenských holčičích sólo projektů, tandemů i kapel. Vidět jste mohli koncert viah spolu s Meowlau x Val nebo duo Františka a Neptun společně s Lubou. Dvakrát si u nás v loňském roce zahrálo i indie pop-folkové duo Jiný Metro, tvořené Katie Alžbětou Brown a Klárou Čmejrkovou.

Během roku jsme taky byli součástí několika festivalů a pořádali hudební akce s přesahem do dalších oblastí: v dubnu u nás proběhla fashion+music show k uvedení první kolekce značky FOUR, v září to byl MUSIEFEST, improvizační fusion hudby a poezie, a v říjnu CONVICTVS FEST, event zaměřující se na žánry hip hop + grunge a spojující hudbu s lifestylem a fashion.

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.