Hudba a divadlo

HYB4 Hudba v roce 2023: multižánrový safe space

Co se v rámci jedné sekce programu v Kampusu Hybernská odehraje za jednu sezónu? Pojďme si shrnout rok 2023 pod značkou HYB4 Hudba!

26.1.2024
HYB4 Hudba v roce 2023: multižánrový safe space

Dramaturgie koncertů je zaměřena především na žánrovou pestrost a živé kapely. Interprety hrající rock, folk a jazz tradičně doplňují jména producentů elektronické, živě hrané hudby. Složením programu se snažíme dávat prostor jak začínajícím umělcům, často z řad studentských hudebních těles, tak i dlouho hrajícím muzikantům, kteří jsou na lokální scéně již dobře známí. Tato kombinace je šancí pro méně známé, přesto ale zajímavé projekty, vyniknout a zahrát si na pódiu spolu s většími jmény. Nechyběli ani zahraniční hosté, které si zveme několikrát do roka.

Sál v budově E, ve kterém se koncerty nejčastěji konají, prošel již dříve rekonstrukcí, kdy jsme především uzpůsobili pódium, ozvučení a osvětlení sálu pro vystupování vícečlenných hudebních těles. Po technické stránce se tak sál stal vhodnějším pro ještě širší spektrum žánrů – vlastnost, kterou jsme se snažili využít na maximum, což je patrné už z pohledu na výběr akcí z programu. Hudební dramaturgie Kampusu Hybernská je unikátní tím, že v centru Prahy nabízí zvukově velmi dobře zařízený prostor k vystupování i menším kapelám a okrajovějším žánrům.

Jelikož je Kampus Hybernská v mnoha ohledech neoddělitelný od studentských aktivit studentů UK a jiných vysokých škol, je i v rámci hudební sekce kladen důraz na spolupráci se studentskými kapelami a náš hlavní sál se mnohokrát za loňský rok proměnil v pomyslný safe space, ve kterém si začínající kapely mohly zahrát svůj první veřejný koncert.

V listopadu 2023 u nás už podruhé zahrála newyorská kapela Sungazer, která je v Evropě velmi populární zejména díky online prezentaci svých členů na sociálních sítích. Stejně jako jejich první koncert v roce 2022, i tento naplnil kapacitu našeho sálu do posledního místa. 

Ze zahraničí přijel například i dánský rapper Al Jacobi, který na jaře spolu s českými rapovými uskupeními Malej Péťa & eljel & Abster a Shizzle & Dj Ill Fill rozpohybovali Kampus Hybernská.

V průběhu roku se u nás představilo také množství českých i slovenských holčičích sólo projektů, tandemů i kapel. Vidět jste mohli koncert viah spolu s Meowlau x Val nebo duo Františka a Neptun společně s Lubou. Dvakrát si u nás v loňském roce zahrálo i indie pop-folkové duo Jiný Metro, tvořené Katie Alžbětou Brown a Klárou Čmejrkovou.

Během roku jsme taky byli součástí několika festivalů a pořádali hudební akce s přesahem do dalších oblastí: v dubnu u nás proběhla fashion+music show k uvedení první kolekce značky FOUR, v září to byl MUSIEFEST, improvizační fusion hudby a poezie, a v říjnu CONVICTVS FEST, event zaměřující se na žánry hip hop + grunge a spojující hudbu s lifestylem a fashion.

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.