Kampus Hybernská
Udržitelnost
Média

Prvním tématem semestru na podzim 2023 byla Budoucnost

V podzimním semestru 2023/2024 jsme v Kampusu Hybernská představili novinku: téma semestru zastřešující celý program, na kterém se podíleli všichni rezidenti sídlící pod naší střechou. Bylo to vůbec poprvé, co u nás takto záměrné a celoplošné propojení vzniklo, a po této pilotní verzi bude pokračovat i v dalším semestru s cílem ukotvit jej v programu nastálo.

30.1.2024
Prvním tématem semestru na podzim 2023 byla Budoucnost

V minulém semestru se jednalo o téma BUDOUCNOSTI, spojující umělou inteligenci a udržitelnost. A proč podle nás tvořily tato témata jeden celek? Jedná se totiž o dvě současné výzvy, před kterými jako lidstvo stojíme, a které se budou významně podílet na utváření naší budoucnosti.

Téma semestru spojuje program všech rezidentů, a tedy kulturních, vědeckých, vzdělávacích, tvůrčích, rodinných i studentských aktivit. Pojďme si zrekapitulovat jednotlivé akce, kterých jste se v uplynulém semestru měli možnost zúčastnit:

  • Divadelní hra gomora ekocida, kterou v září ve 4 open-air reprízách představilo Chemické divadlo, ukázala obrazy důvěrně známé obyvatelům italského jihu, související s ekologickými a sociálními dopady „podnikání“ mafií: hory nelegálního zboží procházejícího neapolským přístavem, hořící skládky, kontejnery toxického odpadu na mořském dně, oblasti zasypané odpadky, stižené rakovinou a předčasným vymíráním obyvatelstva, developerské monstrprojekty a sociálně vyloučené lokality.
  • INCIEN, Institut cirkulární ekonomiky, nabídl online webináře na téma cirkularity a dekarbonizace.
  • Studentská Hybernská, iniciativa sdružující studentské spolky, v říjnu zkoumala budoucnost demokracie a problematiky genderu v diskusi na téma „Je budoucnost feministická?“
  • Centrum péče o duši představilo workshop s meditací, textem a automatickou kresbou zaměřený na práci s očekáváními a obavami týkajícími se budoucnosti. Z výstupů účastníků byla následně vytvořena výstava. 
  • Co přinesla doba fosilní a jak se připravit na dobu solární? Ve spolupráci s British Council jsme uspořádali diskuzi o energii budoucnosti i budoucnosti energetiky.
  • Revue Prostor se ve svém programu zaměřila na výzvy, před kterými stojí mladí žurnalisté a žurnalistky ve střední Evropě.
  • Prg.ai připravil přednášky a workshopy propojující umělou inteligenci, vážnou hudbu a literaturu v rámci akce Dny AI.
  • Součástí Dnů AI u nás byla také „Collaboration Conference on Artificial Intelligence“, během níž odborníci z několika zemí sdíleli na jednom pódiu své zkušenosti a inspirativní poznatky týkající se umělé inteligence. 
  • České Priority, expertní think-tank usilující o integraci vědeckých poznatků a kvalitních analýz do procesu tvorby a implementace veřejných politik, přiblížily na svých foresightových workshopech scénáře vývoje AI i výzvy a příležitosti na cestě k dekarbonizaci českého průmyslu do roku 2050.
  • Co si představit pod pojmem klimatické právo a k čemu je dobré? Studentský spolek Mater Nostra uspořádal diskuzi s autorkami a autory knihy Klimatické právo, která vyšla v minulém roce v rámci projektu Akademie věd.
  • Charles Games, indie videoherní studio, které stojí za projekty jako Beecarbonize, Playing Kafka nebo Attentat 1942, se ve své přednášce „Mohou videohry zachránit planetu?“ zaměřilo na to, jak mohou hry přispět k řešení ekologické katastrofy. Přednáška vycházela ze zkušeností studia s vývojem a vydáním zdarma dostupné strategie Beecarbonize, kterou vyvinulo společně s klimatickými experty Člověka v tísni.
  • Filmová produkce Kampusu Hybernská představila ve spolupráci se spolkem Artbiom audiovizuální dílo vytvořené pomocí AI, následované diskuzí na téma AI v umění.
  • Proběhlo také inspirativní setkání a vernisáž s názvem „Božská Digitalizace?“, propojující nové technologie s duchovním rozměrem člověka. Společný projekt Kampusu Hybernská, MFF UK, ETF UK a Ústřední knihovny UK nastolil provokativní otázky ohledně vztahu mezi umělou inteligencí, kreativitou, digitalizací a náboženstvím. 
  • Hudební produkce Kampusu Hybernská připravila koncert Prague Improvisation Orchestra na „udržitelné“ nástroje, například preparované nevyužitým a odpadním materiálem.

V nadcházejícím semestru nás čeká nové téma: PROMĚNA, tentokrát spojující motivy reskilling a resilience. Uvědomujeme si, že pokud chceme prosperovat v transformující se globální ekonomice, musíme se přizpůsobit. Motiv rekvalifikace není jen o získávání nových dovedností, ale také o zvládání současných i budoucích výzev, které jsou spjaté s aplikační sférou a přinášejí mezioborové přesahy v rámci znalostní nebo kreativní ekonomiky. Odolnost představuje pevný základ v této transformativní cestě. V éře nejistoty a otřesů je odolnost kotvou, která nás udržuje stabilní. Není to jen o odrazu od neúspěchů, ale o postupu vpřed s nově nalezenou silou. Odolnost nám připomíná, že i v době krize máme schopnost vydržet, přizpůsobit se a vyjít ještě silnější. 

Když se zamyslíme nad tématem Proměny, zjistíme, že reaguje také na další významné milníky. Jedním z takových milníků je výročí velkého spisovatele Franze Kafky. V politické sféře se na obzoru rýsují volby do Evropského parlamentu a s nimi spojená proměna v evropských institucích. Navíc si připomínáme 20. výročí členství České republiky v Evropské unii. Tato významná událost vyzývá k zamyšlení nad tím, jak se země během těchto let vyvíjela a proměňovala. 

Akce na letní semestr 23/24 spadající pod téma Proměny začneme už brzy postupně přidávat do programu. Sledujte náš web a sociální sítě, ať vám neutečou!

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.