Fashion upcycling meet-up

Fashion upcycling meet-upFashion upcycling meet-up
Datum
Datum
30
.
11
.
2022
–⁠
30
.
11
.
2022
Čas
Čas
16:00
–⁠
22:00
Místo
Místo
Kampus Hybernská
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Ostatní
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
100 Kč (nebo v rámci workshopu)
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Zveme všechny příznivce módy, kteří se zajímají o původ a charakter věcí, co na sobě nosí. Vraťme se o krok zpět a zamysleme se nad tím, kdo naše oblečení vyrobil a kam putuje to, které už nepotřebujeme. Zastavme se a zkusme v předvánočním období místo hromadného nakupování vánočních dárků přiložit ruku k dílu a znovu vdechnout život oblečení, které má ještě naději na další život, či zrecyklovat rozstříhané kusy látek, které by mohly ještě znovu sloužit.

V Kampusu Hybernská se poprvé koná Fashion upcycling meet-up, kde se budeme zabývat problematikou slow fashion vs. fast fashion. Můžete se těšit na pop-upy od tvůrců oblečení, kterým není lhostejné, co se nosí. Někteří z nich budou také vést workshopy zaměřené na prošívání a zdobení již existujících kusů oblečení, zpracování odpadních kusů látek pro tvorbu například nákupní tašky či látkové gumičky do vlasů.

Můžete se těšit na tři hlavní sekce programu:

Tvůrčí workshopy

  • Pop-up a workshop od Ilmerik store (freestyle šití ze zbytků látek, prošívání a zdobení oděvů)
  • Pop-up a workshop od Eda DIY (práce se starými ubrusy, povlečením a závěsy – šití tašek z pevnějších a hrubších látek, potom šití gumiček scrunchies ve druhém workshopu)
  • Pop-up a workshop od Vivat Život (zdobení skleněnými korálky vlastnoručně vyšitých do oděvu)
  • Pop-up a otevřená vyšívací dílna na stroji od Barabesque (zdobení výšivkou konkrétních autorských motivů na stávající kusy oblečení pro děti i dospělé)

Více informací o konkrétních workshopech najdete níže.

Pop-up a blešák

  • Pop-up stánek vintage a second hand oblečení a doplńků od “Vintageatak” – vše vybírané sekáčovou profesionálkou a upcycled a hand-made kousky tvořené nadšenou amatérkou. V rámci upcyklované kolekce přešije vyřazená fádní saka a košile na oblíbené kousky ve tvém šatníku.
  • Second hand stánky od větších i menších prodejců

Debaty a svařák

  • Panelová diskuse, přehrávání audioknihy, svařák na dvorečku & DJs
  • 17:00-17:45 Přednáška o globálních problémech módního průmyslu
  • 18:00-19:30 DJ set Elastix
  • 19:30-21:00 DJ set In Abyss

WORKSHOPY

Workshop šití a zdobení oblečení s Ilmerik store

Workshop zahrnuje práci se stávajícími kusy oblečení, které se budou následně kreativně a výtvarně přetvářet prošíváním, našíváním různých tvarů odpadních látek, vytváření drobných kusů oblečení ze zbytků. Workshop bude veden s individuálním přístupem, takže výsledky nemusí mít fixní předem stanovenou podobu. Návštěvníci si přinesou: nůžky (nejvhodnější jsou krejčovské), křídu (pro zakreslování a značení na látku), vlastní kusy oblečení libovolného charakteru, přebytkové látky, se kterými chtějí pracovat, případně sdílet s dalšími návštěvníky.)
“Chceme vám předvést, že šití a přešívání nejen oblečení, může být neohraničeným hřištěm bez pravidel. Nechte se strhnout procesem a vytvořte si to, nad čím vás nenapadlo ještě včera přemýšlet!”

Cena: 350 Kč
Kapacita: 5 osob

Blok 1: 15:00-16:30 Registrace ZDE
Blok 2: 17:00-18:30 Registrace ZDE
Blok 3: 19:00-20:30 Registrace ZDE

Výroba tašky na rameno s Eda DIY

Workshop zahrnuje práci s recyklovaným textilem pevnějšího charakteru za účelem ušití tašky na rameno s případným autorským motivem. Workshop bude veden s individuálním přístupem, takže výsledky nemusí mít fixní předem stanovenou podobu.
Návštěvníci si přinesou: nůžky (nejvhodnější jsou krejčovské), křídu (pro zakreslování a značení na látku), vlastní kusy látek pevného charakteru, například ubrusy, povlečení, závěsy…

Cena: 500 Kč
Kapacita: 5 osob
Čas: 17:00-18:30 Registrace ZDE

Scrunchies: Výroba gumičky do vlasů s Eda DIY

Výroba gumičky do vlasů scrunchies. Zahrnuje práci s recyklovaným textilem libovolného charakteru za účelem ušití gumičky do vlasů s případným autorským motivem. Workshop bude veden s individuálním přístupem, takže výsledky nemusí mít fixní předem stanovenou podobu. Návštěvníci si přinesou: nůžky (nejvhodnější jsou krejčovské), křídu (zakreslování a značení na látku), vlastní kusy přebytkových látek, se kterými chtějí pracovat, případně sdílet s dalšími návštěvníky.

Cena: 150 Kč
Kapacita: 5 osob
Čas: 19:00-19:40 Registrace ZDE

Workshop našívání korálků s Vivat život

Workshop zahrnuje práci se stávajícími kusy oblečení nebo látek, které se budou následně kreativně a výtvarně zdobit vyšíváním se skleněnými korálky. Návštěvníci se naučí pracovat s navlékací jehlou, dozví se, jaké nitě jsou vhodné a naučí se, jak správně korálky našívat. Je dobré mít předem rozmyšlený malý motiv, který budete chtít vyšívat, workshop však bude veden s individuálním přístupem, takže výsledky nemusí mít zcela fixní předem stanovenou podobu.
Návštěvníci si přinesou oblečení, které si budou chtít vyzdobit. Materiál pro začátečníky by neměl být tuhý (nedoporučujeme džínovinu) ani příliš pružný. Vhodné je bavlněné plátno a košile, na ně se budou nováčkům korálky vyšívat nejlépe. Dále je vhodné si donést nůžky (nejlépe krejčovské), či přebytkové látky, se kterými budete chtít pracovat, případně je sdílet s dalšími návštěvníky.

Cena: 400 Kč
Kapacita: 5 osob
Blok 1: 16:30-17:30 Registrace ZDE
Blok 2: 18:00-19:00 Registrace ZDE

Otevřená vyšívací dílna Barabesque

Na workshopu budeme pracovat se stávajícími kusy oblečení nebo látek, které se budou následně kreativně zdobit vyšíváním na stroji předem připravenými motivy pro děti i dospělé. Návštěvníci si přinesou vlastní kusy oblečení, které budou chtít zdobit.

Čas: 15:00-19:00

...

Workshopy si připravila i naše Cirkulární dílna:

Otevřená Cirkulární dílna

15:00-21:30

Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do prostor Cirkulární dílny s možností vyzkoušení různých technik práce s pestrou paletou materiálů, strojů a pomůcek, které budou v dílně k dispozici. Také si mohou s sebou přinést předměty, kterým by rádi vdechli nový život (například oprava židle). Návštěvníci budou moct participovat na workshopu karetkování (stará technika tvorby tkaných stuh) nebo workshop tvorby vlastních ramínek na oblečení.

Karetkování (destičkové tkaní)

13:00-15:30

Výsledkem krátkého workshopu výroby tkané stuhy pomocí techniky karetkování bude náramek nebo záložka do knihy s libovolným vzorem.

Výroba ramínek na oblečení

10:00-17:00

Na workshopu se zaměříme na výrobu ramínek a věšáků z recyklovaného dřeva. Výsledný produkt bude přizpůsoben představám jeho tvůrce.

Technika záplatování

13:00-16:00

Přineste si jakýkoliv děravý kus oděvu a zkuste si na něm techniku záplatování. Materiál na záplaty bude k dispozici.

Paličkování

13:00-15:30

Ukážeme si základní techniky paličkování a tradičním způsobem si vyrobíme jednoduchou krajku.

...

Akce se koná v rámci českého předsednictví v Radě EU. Partneři akce jsou Magistrát hl. m. Prahy a UMPRUM.

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
November 30, 2022