Dezinformační sondy | Sonda mediální

Dezinformační sondy | Sonda mediálníDezinformační sondy | Sonda mediální
Datum
Datum
29
.
3
.
2023
–⁠
29
.
3
.
2023
Čas
Čas
18:00
–⁠
20:00
Místo
Místo
A.3 Patro
Pořadatel
Pořadatel
Hyb4City
Druh akce
Druh akce
Ostatní
Věda a inovace
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
Zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Část 1: Dezinformační sonda mediální
18:00 – 19:30

Mediální obraz světa, vždy zjednodušující a selektivní, může být snadno napadán jako tendenční. Týká se to nových i tradičních médií – tisku, rozhlasu a televize. Jaká je role veřejnoprávních médií ve společnosti, která je každodenně vystavena realitě informační války? Jak se tato role změnila za více než třicet polistopadových let? Umí veřejnoprávní televize efektivně reagovat na „rozšiřování Overtonova okna“ – na úpadek politické kultury i na nárůst dezinformací a manipulací, v jejichž důsledku ovládá veřejný prostor informační chaos? Jak poznamenala veřejnoprávní zpravodajství pandemie Covid-19, válka na Ukrajině, či stále agresivnější předvolební kampaně, naposledy ta před posledními prezidentskými volbami? Může být lež přípustnou zbraní v politickém soupeření? A existuje právo na lež?


Čestmír FRANĚK, historicky první ombudsman České televize, absolvent Fakulty žurnalistiky UK, bývalý šéfdramaturg dokumentárních pořadů, šéfredaktor publicistiky (Otázky Václava Moravce, Politické spektrum) a zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT, spoluautor a vedoucí řady projektů (Neznámí hrdinové, Labyrintem revoluce, Historie.cs, Heydrich – konečné řešení, Sbohem Československo atd.).

Marie KOLDINSKÁ, historička, scenáristka a moderátorka, přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a spolupracuje s Českou televizí, mimo jiné na pořadu Historie.cs, specializuje se na politické a vojenské dějiny, na problematiku historické paměti a na výzkum dezinformačních narativů.

Část 2: Networking
19:30 – 21:00 +

Druhá část setkání spočívá v propojování klíčových stakeholderů v tématu dezinformací napříč sektory. Záměrem je dostat na jedno místo zástupce z firem, akademické půdy, neziskových organizací, veřejné sféry, knihoven, studentů a studentských spolků i dalších relevantních aktérů i hybatelů z řad veřejnosti. 

Problém dezinformací je komplexní a řešení najdeme, pouze pokud se nám podaří široce spolupracovat. Chceme proto vytvořit prostor pro setkávání komunity lidí, kteří se dezinformacím věnují, pro jejich síťování a spojení sil. Na přelomu května a června tato setkávání zakončí celodenní ideaton k tématu, jak dezinformacím co nejlépe čelit.

Účast dosud přislíbili zástupci think tanku České priority, studentský spolek Zvol si info a projekt Akademie mediální gramotnosti.

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
March 29, 2023