Šití, tvorba látek a upcycling s Hedvikou a Veronikou – příměstský tábor

Šití, tvorba látek a upcycling s Hedvikou a Veronikou – příměstský táborŠití, tvorba látek a upcycling s Hedvikou a Veronikou – příměstský tábor
Datum
Datum
21
.
8
.
2023
–⁠
25
.
8
.
2023
Čas
Čas
10:45
–⁠
19:15
Místo
Místo
D.1 Ateliér
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Ostatní
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
5690 Kč
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Gratulujeme! Máte doma adepta na náš jedinečný tábor plný šití a přešívání, tvorby originálních potisků na látky a barvení textilu.

21.–25. srpna 2023 — 8.45–17.15 hodin

5690 Kč včetně svačin, pití a materiálu (oběd volitelný)

12 dětí (minimální kapacita tábora 7 dětí)

Pro jaké děti je tábor určen?
Děti od 9 do 16 let

Denní program
8:45–9:00 setkání v Kampusu Hybernská
9:00–13:00 redakční dílna
13:00–14:00 oběd
14:00–16:00 redakce v terénu, hry v parku, návštěva Mořského světa atd.
16:00–16:30 návrat na Vzletnou
16:30–17:00 vyzvedávání dětí

Proč právě náš letní tábor?
– Hedvika a Veronika mají bohaté zkušenosti s tím, kde a hlavně jak se svépomocí učit šít a pracovat s textilem.
– je to skvělá příležitost, jak se naučit zajímavé postupy a metody nejen šití nových oděvů
– ale také barvení látek a potisku

Co nás na táboře čeká?

Tentokrát se budeme z velké části věnovat designování látek a barvení textilu. Protože než začneme šít, musíme mít prvotřídní látku. Budeme tedy barvit a tisknout na textil. Naučíme se základy šití, přetváření a úpravy oděvů, budeme využívat zbytky látek a z jejich odstřižků tvořit textilní koláže a dekorace.

Během pár hodin ovládneme šicí stroj, který nám dokáže ušetřit hodiny práce. Přesvědčíme se, že s trochou opatrnosti se ho není třeba bát. A hned se o tom také přesvědčíme! Ušijeme si zbrusu novou plátěnou tašku, ve které si na konci tábora odneseme spoustu must have kousků nejen pro nadcházející sezónu, ale i všechny příští!

Budeme se učit různé stehy a zkoumat, jak ovlivňují vzhled látky a jakého konečného efektu se s jejich pomocí dá dosáhnout – řasení, tvorba objemu a další.

Následně si osvětlíme principy práce s vlastní hmotou, jak přeskládat plochy látky na nový tvar, promyslíme různé možnosti manipulace a kombinace vzorů a křivek.

Jelikož je oblečení jedna ze skvělých forem sebeprezentace, která nám dává velkou volnost, chceme to samé pocítit v živelném prostředí. Těšíme se, jak spolu přijdeme na nové super nápady a postupy osobitého projevu.

Celý kreativní proces povedeme v duchu zero waste – tedy bez zbytečných odpadků a přebytků. Přesvědčíme se, že vše se dá smysluplně využít do poslední nitě. A nebo jak obarvit okoukané tričko doslova zbytky od snídaně!

Barvení a designování látek se vůbec budeme hodně věnovat. Pomocí tisku květin, trávy, kamínků, listů vytvoříme úžasné látky.

Z toho vyplývá, že nebudeme trávit čas jen šitím v ateliéru u šicích strojů, budeme tvořit i pod širým nebem na dece ve stínu stromů v parku a každý den přizpůsobíme pracovní prostředí počasí a náladě.

Na konci týdne společně uspořádáme módní přehlídku, na které budeme prezentovat jedinečný vzletný haut-couture na nadcházející sezónu. Zveme všechny rodiče, babi s dědou, kamarády, psy, kočky i křečky. Všichni tak budou moci okouknout nejen nejnovější módní trendy, ale i trendy v textilních dekoracích, které vyrobíme k dotvoření speciální atmosféry. 

--

Hedvika Kočendová (lektorka poříměstského tábora)

Hedviku už od mala přitahovalo spojování látek pomocí nitě. Naučila se vyrábět vlastní, ručně šité hračky a postupně začala i s vyšíváním. Její značka Cesmín se zaměřuje na oděvy šité na míru, z kvalitních přírodních materiálů a kombinací praktičnosti a designu chce podpořit osobitost a charakter každého, kdo bude oděv nosit. V duchu zero waste vznikají například prošívané vesty a další.

Hedvika také několik let působila jako lektorka výtvarných kurzů a víkendových dílen v Dejvickém ateliéru a spolupodílela se na příměstském táboře kresby a malby pod záštitou KC Kaštan.

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
August 25, 2023