HYB4 FILM: Strukturální kritika filmového plakátu

HYB4 FILM: Strukturální kritika filmového plakátuHYB4 FILM: Strukturální kritika filmového plakátu
Datum
Datum
4
.
12
.
2023
–⁠
4
.
12
.
2023
Čas
Čas
21:00
–⁠
23:00
Místo
Místo
C.0 Čítárna
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Film a videohry
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
Zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Filmový plakát je po smrti. Neremedioval se. Vystřídal ho foršpán. A tak i designéry ve filmovém průmyslu vystřídali odborníci na reklamu a marketing, osoby blízko penězům – producenti. Ti ale sají energii a čas všem zainteresovaným, vytvářejí toxické prostředí a latentně požadují grafickou šablonovitost. Neexistují fakta, pouze interpretace. Bohdan zinterpretuje sebe, svou knihu a vás všechny, co přijdete. Společně nic nového nevymyslíme, ale pokusíme se.

Ojedinělá autorská kniha problematizuje tvarosloví české filmové plakátové produkce mezi lety 1993–2021. Nejtučnější prvky plakátu, obličeje a tituly filmů, redukuje na základní geometrické tvary. Můžeme tak spatřit kompozice, na které se lze dívat jako na grafické matice – drátový model – plakátové behind the scene – protojazyk českého filmového plakátu.

Bohdan Heblík (*1978) za svůj profesní život vytvořil přes dvě stovky plakátů, řadu vizuálních identit (trvalých i sezónních) a nesčetné množství převážně tiskových grafických (ale i motion) prací. Narodil se u brány do Železných hor, od roku 2007 žije a pracuje v Praze. Získal řadu ocenění od European Design Awards, až po výkladový slovník roku za práci na katalogu České filharmonie, kde do ročenky koncertů vložil žargonové výrazy. Založil nakladatelství Najekni, ve kterém vydal knihu Reflexe českého filmového plakátu. Miluje konflikt.

Autor vám při vstupu zkontroluje, zda-li máte přezůvky a správně smotané jogamatky!
Producenti*ky vstup 1.000,- Kč.
Nevhodný dar.

Vizuál: Bohdan Heblík

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
December 4, 2023