Hudba, která zraje jako víno

Hudba, která zraje jako víno Hudba, která zraje jako víno
Datum
Datum
5
.
3
.
2024
–⁠
5
.
3
.
2024
Čas
Čas
18:00
–⁠
20:00
Místo
Místo
A.3 Sál
Pořadatel
Pořadatel
Hyb4City
Druh akce
Druh akce
Hudba
Věda a inovace
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Stará hudba je nedílnou součástí programu Pražského jara. Letos na festival se svými soubory přijedou dvě legendy historicky poučené interpretace hudby. Philippe Herreweghe publikum pozve do světa italských madrigalů přelomu 16. a 17. století, Ton Koopman zase představí program z kantát svého milovaného Johanna Sebastiana Bacha. V Anežském klášteře vystoupí také flétnista Alexiss Kossenko, aby s dalšími špičkovými francouzskými hudebníky na dobové nástroje provedli komorní hudbu Antonína Rejchy, v sousedství tvorby jeho pozoruhodného žáka Eugèna Walckierse. Na dalším Hudebním soirée s Pražským jarem nás na koncerty pozvou studenti hudební vědy, kteří budou diskutovat flétnistkou Janou Semerádovou. Přední česká osobnost historicky poučené interpretace je členkou umělecké rady Pražského jara, uměleckou vedoucí festivalu souboru Collegium Marianum a dramaturgyní festivalu Letní slavnosti staré hudby. Máme dnes vůbec nějakou šanci přiblížit se znějící podobě hudby, tak jak ji slyšeli naši předchůdci? Jak vypadá studium historických pramenů a jak se promítá do interpretace, kterou slyšíme na koncertech? Na ty, a mnohé další otázky Jana Semerádová odpoví. Navíc také sama zahraje a předvede rozdíly mezi různými historickým nástroji.

Rozkvět Pražského jara

Festival Pražské jaro ve spolupráci Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy zve na sérii čtyř diskusních setkání v Kampusu Hybernská. Hudební soirée určená především mladému publiku připravili studenti Ústavu hudební vědy, jejich hosty budou přední umělci a umělkyně spojené s letošním ročníkem festivalu. V rozhovorech proložených živými koncertními ukázkami společně nejen přiblíží konkrétní festivalový program, ale zamyslí se i nad obecnějšími otázkami. Co dnes považujme za českou hudbu? V čem spočívá mistrovství interpretace staré hudby na dobové nástroje? Jak to vypadá, když se současný skladatel nechá inspirovat pravěkou hudbou? A jak vznikají elektronické skladby a jaké technologie skladatelé využívají? To můžete zjistit na čtyřech setkáních, které se konají 20. 2., 5. 3., 19. 3 a 23.4. v Kampusu Hybernská. Vstupné je zdarma, místa si včas rezervujte na festival.cz/rozkvet.

Večery jsou věnovány památce Lenky Hlávkové, která byla v letech 2012–2015 a 2021-2023 ředitelkou Ústavu hudební vědy a stála u vzniku projektu.

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
March 5, 2024