Stroj, přístroj, nástroj + HYB4 Hudba: Mazoch & Libánský

Stroj, přístroj, nástroj + HYB4 Hudba: Mazoch & LibánskýStroj, přístroj, nástroj + HYB4 Hudba: Mazoch & Libánský
Datum
Datum
23
.
4
.
2024
–⁠
23
.
4
.
2024
Čas
Čas
18:00
–⁠
21:00
Místo
Místo
E.0 Sál
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Hudba
Věda a inovace
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Jak se hraje na theremin, jeden z prvních elektronických nástrojů? A co se stane, když hudební skladatelé rozeberou klavír na jednotlivé součástky, ozvučí je citlivými mikrofony a jejich zvuk zpracují na svém notebooku? To se dozvíte na Hudebním soirée s Pražským jarem věnovaném elektronické hudbě, její bohaté historii i žhavé přítomnosti. Jeho hosty budou skladatelé Michal Rataj a Jan Trojan, kteří na objednávku Pražského jara připravují speciální projekt Pianofonia, ušitý na míru prostorám Národníhou technického Muzea. Společně s nimi nahlédneme do procesu vzniku skladby a prozkoumáme současné technologie, které k ozvučování jednotlivých dílů klavíru využívají.

Po debate bude následovat koncert dua Mazoch & Jiřího Libánský, který bude zdarma.


HYB4 Hudba: Petr Mazoch & Jiří Libánský

Skladatele a pianistu žijícího v Praze, Petra Mazocha a experimentátora Jiřího Libánského spojil klavír jako nástroj, smysl pro fantazii a touha nechat hudbu svobodně promlouvat. Mezi zdmi pražských bytů testují hranice hudebních žánrů a také vlastní spolupráce. Petr Mazoch je známý spíše svou introspektivní elektroakustickou sólovou tvorbou a Jiří mimo jiné spoluprací s řadou českých alternativních projektů (Aid Kid, Děti mezi reprákama, Bratři Orffové, Floex). Společný improvizační projekt Mazoch & Libánský vás zavede do zvukových krajin, kde se na pozadí ambientních a rytmických vzorců mísí radost, drama i melancholie.

Rozkvět Pražského jara

Festival Pražské jaro ve spolupráci Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy zve na sérii čtyř diskusních setkání v Kampusu Hybernská. Hudební soirée určená především mladému publiku připravili studenti Ústavu hudební vědy, jejich hosty budou přední umělci a umělkyně spojené s letošním ročníkem festivalu. V rozhovorech proložených živými koncertními ukázkami společně nejen přiblíží konkrétní festivalový program, ale zamyslí se i nad obecnějšími otázkami. Co dnes považujme za českou hudbu? V čem spočívá mistrovství interpretace staré hudby na dobové nástroje? Jak to vypadá, když se současný skladatel nechá inspirovat pravěkou hudbou? A jak vznikají elektronické skladby a jaké technologie skladatelé využívají? To můžete zjistit na čtyřech setkáních, které se konají 20. 2., 5. 3., 19. 3 a 23.4. v Kampusu Hybernská. Vstupné je zdarma, místa si včas rezervujte na festival.cz/rozkvet.

Večery jsou věnovány památce Lenky Hlávkové, která byla v letech 2012–2015 a 2021-2023 ředitelkou Ústavu hudební vědy a stála u vzniku projektu.

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
April 23, 2024