Tiskové zprávy

Do Kampusu míří americká kapela Sungazer

Kapela SUNGAZER vystoupí v říjnu Kampusu Hybernská v rámci akce SUSTAIN: Hudba a udržitelnost.

14.6.2024
Hedvika Petrželková
Do Kampusu míří americká kapela Sungazer

Jak zní udržitelná hudba dneška a zítřka? Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost propojuje umění, hudební tvorbu, koncertní a produkční činnost s environmentálním myšlením. Zkoumá, jak se hudební průmysl staví k udržitelnosti – od virtuálních koncertů po návrat ke kořenům a přírodě. Projekt zahrnuje řadu akcí pro laickou i odbornou veřejnost. První řada se odehrála 23. května, další část proběhne 6. a 7. června. 

Poslední edice přijde na řadu na podzim a její hvězdou bude americká kapela SUNGAZER, která v Kampusu Hybernská vystoupí dokonce hned dvakrát (24. a 25. října) v rámci svého podzimního turné. Future-jazzové duo muzikantů a youtuberů Adama Neelyho a Shawna Crowdera se do Kampusu vrací po roce od svého posledního vystoupení. 

Úvahy o blízké budoucnosti hudby a hudební produkce jsou silně formovány aktuálními tématy, jako je udržitelnost, využití AI, vývoj technologií i skladatelských technik a inovativní přístupy k tvorbě. Američtí hudebníci, skladatelé - Adam Neely a Shawn Crowder, kteří v roce 2014 založili kapelu SUNGAZER, prostřednictvím videoobsahu na YouTube edukují, popularizují a reflektují soudobé možnosti hudby. Jejich kanály čítají miliony odběratelů a jejich vliv je tak markantní. Sami využívají ve své tvorbě inovativní kompoziční techniky a dá se říci, že vytvořili nový žánr hudby. Proto to jsou právě oni, kdo může spoluvytvářet odpovědi na otázku, jak bude znít hudba budoucnosti. Nabízí unikátní vhled do profesionálního hudebního prostředí, na jehož inovaci mají sami neoddiskutovatelný podíl.

SUNGAZER vytváří originální kombinaci fusion, 8-bit, progresivního rocku a EDM. Staví současně na jazzové improvizaci i na elektronické hudbě. V říjnu 2021 vydala kapela své debutové album s názvem „Perihelion“. Dlouho očekávaný debut prozkoumává meziprostor mezi jazzovou improvizací a estetikou moderní elektronické hudby. Album produkoval Simon Grove (Plini, Protest the Hero, Intervals) a objevuje se na něm mnoho hostů: Joshua de la Victoria, Hannah Sumner, Jae Soto, Tom Monda (Thank You Scientist), Shubh Saran, Jared Yee, Christian Li, Zac Zinger, Brian Plautz (Aberdeen), Brian Krock (Big Heart Machine) and the Resonance Collective. 

Více info a vstupenky k prodeji: Koncert 24. 10.  Koncert 25. 10. 

SUSTAIN: Hudba a udržitelnost
Přírodní hlasy v tvorbě experimentální elektronické hudby:
debata, koncerty, workshopy 6. a 7. června v Kampusu Hybernská

Téma udržitelnosti se ve spojení s hudbou v Česku zatím příliš nedostalo do popředí, tento program mění pravidla hry. Přináší debaty, panelové diskuse, koncerty, workshopy i praktické zvukové ukázky a instalace – vše zaměřené na současnost a budoucnost hudby v době klimatických změn,” říká programová ředitelka Kampusu Hybernská Veronika Vlachová. “Vznik projektu na téma udržitelnosti právě v Kampusu Hybernská vnímám jako organické vyústění našeho dlouhodobého směřování. Kampus se o udržitelná témata zajímá od počátku své existence. V kontextu svého záměru propojovat kulturu, inovace, vědu a vzdělávání je Kampus platformou, ve které se snoubí enviromentální otázky s akademickou sférou ve formě výzkumů, dále s umělci, komunitami a studentstvem.”

Červnová edice Sustain s podtitulem “Přírodní hlasy v tvorbě experimentální elektronické hudby” nabídne 6. a 7. 6. workshopy, koncerty a filmovou projekci věnované propojování přírodních hlasů s moderními přístupy k tvorbě experimentální elektronické hudby. 

Návštěvníci a návštěvnice se mohou těšit na vystoupení unikátního hudebního uskupení fyield, kde se setkávají přední osobnosti české a islandské nezávislé hudební scény: Václav Havelka a Kryštof Kříček z kapely Please The Trees a Islanďan Pan Thorarensen (Stereo Hypnosis). Na albu, které je zásadní součástí interdisciplinárního projektu Krajiny budoucnosti, zavádí uskupení fyield posluchače na průmyslová místa klíčová pro chod civilizace a nechávají přírodu a technologie, aby se stali rovnocennými spoluhráči v kapele.

V pátek 7. 6. pak proběhnou workshopy na téma: Syntetizátory a zvuk přírody. Od 17:00 do 19:00 se koná workshop: Nehudba nerovnosti (lektorka: Mary C - hudebnice, DJka, kurátorka a spoluzakladatelka Synth Library Prague). Od 19:00 do 21:00 pak workshop: Synthesizer starter (lektorka: Nikol Štrobach), na který navazuje vystoupení lektorky Nikol Štrobach. Lektorka Nikol Štrobach ve své tvorbě experimentuje s propojením rostlin a elektronických nástrojů. Vedla mnoho hudebních workshopů a přednášek po celém světě (Superbooth, Moogfest, Synthposium, Knobs&Wires).

PODROBNÉ INFO 

FOTO KE STAŽENÍ

Sustain #3: Jak bude vypadat hudba budoucnosti?

Pokračování projektu proběhne na podzim. Část nazvaná “Sustain #3: Jak bude vypadat hudba budoucnosti” si během dvou říjnových dnů (24. a 25.) bude klást otázku, kam se bude hudba v kontextu s environmentálními výzvami vyvíjet, co se bude vracet, a jaké jsou trendy nyní. Hvězdou bude americká kapela SUNGAZER, která v Kampusu Hybernská vystoupí dokonce hned dvakrát (24. a 25. října) v rámci svého podzimního turné. Future-jazzové duo muzikantů a youtuberů Adama Neelyho a Shawna Crowdera se do Kampusu vrací po roce od svého posledního vystoupení.

Čtvrtá, závěrečná část projektu Sustain: Hudba a udržitelnost se bude konat 21. listopadu s podtitulem “Field recording a ekologická krize jako alarmující inspirace” a přinese debaty i hudební vystoupení. Hlavními hosty budou slovenský mykolog a spolutvůrce kolektivu LOM, který sdružuje umělce zajímající se o extendované techniky zvukového záznamu Jonáš Gruska a slovinská experimentální hudební umělkyně Saša Spačal.  

Pořádá: Kampus Hybernská, z.ú.

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Evropské unie.

Mediální partneři: Radio Wave, Radio 1, His Voice, Full Moon, UNI Magazín

KONTAKTY:

Hedvika Petrželková

Kampus Hybernská, marketing

marketing@kampushybernska.cz

tel. +420 777 512 097

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.