Kampus Hybernská

Open House Praha v Kampusu Hybernská

Během jubilejního 10. ročníku architektonického festivalu budou moci zájemci o víkendu 18. – 19. května navštívit zdarma 115 budov a prostorů. V seznamu nechybí ani Kampus Hybernská, kde bude zároveň festivalové infocentrum.

24.5.2024
Magdaléna Daňková
Open House Praha v Kampusu Hybernská

Od pondělí 13. 5. bude v A.0 Cirkulárním Hubu sídlit infocentrum architektonického festivalu Open House Praha. Jubilejní 10. ročník nabídne bohatý doprovodný program a víkendové prohlídky 115 budov a prostorů po celé Praze. V infocentru si návštěvníci mohou zakoupit tištěného Festivalového průvodce, letošní limitovanou edici merchandise a dozvědět se od dobrovolníků*ic informace k organizaci akce.

Hlavní částí programu je již tradiční víkendové otevření běžně nepřístupných budov. Letos jich je v programu 115, od historických paláců, památek, novostaveb, přes technické či sakrální stavby. Budovy se otevírají zdarma bez nutnosti předchozí rezervace, prohlídky probíhají průběžně po celou dobu otevření. Kompletní informace o programu najdou zájemci na webu a aktuality budou k dispozici také ve festivalové aplikaci.

Za deset let, kdy festival organizujeme, jsme ušli velký kus cesty, překonali spoustu bariér a stále mnohé překonáváme. Nicméně energie z propojování lidí mezigeneračně, profesně, lidí z budov i lidí s různými hendikepy, je neuvěřitelná a přesahy festivalu jsou v oblastech, kde jsem to ani nečekala,“ říká zakladatelka a kreativní ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Myšlenka otevřeného a přístupného města pro všechny je i hlavním tématem letošního festivalu a prolíná se celým programem. „Organizujeme víkendové speciální prohlídky pro děti, osoby se zrakovým a sluchovým hendikepem a snažíme se upozorňovat na bariéry, se kterými se návštěvníci*ice mohou setkat v otevřených objektech. Ve spolupráci s partnery jsme do programu zařadili nově také interaktivní městskou hru Open Senses, workshop fyzické přístupnosti budov nebo mezinárodní uměleckou výzvu Vizuální příběhy,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá.

V rámci doprovodného programu se také ve čtvrtek 16. 5. od 18 hodin uskuteční v Kampusu Hybernská debata Otevřeně o Praze: město přístupné všem. V panelu zasednou: antropoložka Blanka Klimešová (Pěšky městem), geografka Karolína Klímová (odbor dopravy MHMP), metodička přístupnosti pro neslyšící Kateřina Pešková (Deaf Friendly), sociální geografka Michaela Pixová (katedra sociologie FSV UK) a lektor českého znakového jazyka, překladatel, tlumočník a leader komunity neslyšících Petr Vysuček (Deaf Friendly). Debata bude tlumočená do českého znakového jazyka a bude zajištěn i simultánní přepis.

Během víkendu bude v Kampusu Hybernská zdarma k vidění výstava Moje boty, tvoje boty a část budovy A s průvodcem. Kromě toho zde bude pro děti (i rodiče) LEGO® a DUPLO herna CzechRepuBrick. Zájemci si mohou taky zahrát městskou interaktivní hru Open Senses.

Otevírací doba festivalového infocentra: pondělí–pátek: 10:00 až 18:00 hodin, sobota–neděle: 9:00 až 19:00 hodin.

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.