Kampus Hybernská

Open House Praha v Kampusu Hybernská

Během jubilejního 10. ročníku architektonického festivalu budou moci zájemci o víkendu 18. – 19. května navštívit zdarma 115 budov a prostorů. V seznamu nechybí ani Kampus Hybernská, kde bude zároveň festivalové infocentrum.

24.5.2024
Magdaléna Daňková
Open House Praha v Kampusu Hybernská

Od pondělí 13. 5. bude v A.0 Cirkulárním Hubu sídlit infocentrum architektonického festivalu Open House Praha. Jubilejní 10. ročník nabídne bohatý doprovodný program a víkendové prohlídky 115 budov a prostorů po celé Praze. V infocentru si návštěvníci mohou zakoupit tištěného Festivalového průvodce, letošní limitovanou edici merchandise a dozvědět se od dobrovolníků*ic informace k organizaci akce.

Hlavní částí programu je již tradiční víkendové otevření běžně nepřístupných budov. Letos jich je v programu 115, od historických paláců, památek, novostaveb, přes technické či sakrální stavby. Budovy se otevírají zdarma bez nutnosti předchozí rezervace, prohlídky probíhají průběžně po celou dobu otevření. Kompletní informace o programu najdou zájemci na webu a aktuality budou k dispozici také ve festivalové aplikaci.

Za deset let, kdy festival organizujeme, jsme ušli velký kus cesty, překonali spoustu bariér a stále mnohé překonáváme. Nicméně energie z propojování lidí mezigeneračně, profesně, lidí z budov i lidí s různými hendikepy, je neuvěřitelná a přesahy festivalu jsou v oblastech, kde jsem to ani nečekala,“ říká zakladatelka a kreativní ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Myšlenka otevřeného a přístupného města pro všechny je i hlavním tématem letošního festivalu a prolíná se celým programem. „Organizujeme víkendové speciální prohlídky pro děti, osoby se zrakovým a sluchovým hendikepem a snažíme se upozorňovat na bariéry, se kterými se návštěvníci*ice mohou setkat v otevřených objektech. Ve spolupráci s partnery jsme do programu zařadili nově také interaktivní městskou hru Open Senses, workshop fyzické přístupnosti budov nebo mezinárodní uměleckou výzvu Vizuální příběhy,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá.

V rámci doprovodného programu se také ve čtvrtek 16. 5. od 18 hodin uskuteční v Kampusu Hybernská debata Otevřeně o Praze: město přístupné všem. V panelu zasednou: antropoložka Blanka Klimešová (Pěšky městem), geografka Karolína Klímová (odbor dopravy MHMP), metodička přístupnosti pro neslyšící Kateřina Pešková (Deaf Friendly), sociální geografka Michaela Pixová (katedra sociologie FSV UK) a lektor českého znakového jazyka, překladatel, tlumočník a leader komunity neslyšících Petr Vysuček (Deaf Friendly). Debata bude tlumočená do českého znakového jazyka a bude zajištěn i simultánní přepis.

Během víkendu bude v Kampusu Hybernská zdarma k vidění výstava Moje boty, tvoje boty a část budovy A s průvodcem. Kromě toho zde bude pro děti (i rodiče) LEGO® a DUPLO herna CzechRepuBrick. Zájemci si mohou taky zahrát městskou interaktivní hru Open Senses.

Otevírací doba festivalového infocentra: pondělí–pátek: 10:00 až 18:00 hodin, sobota–neděle: 9:00 až 19:00 hodin.

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.