Tajemství CO2 a energie budoucnosti

Tajemství CO2 a energie budoucnostiTajemství CO2 a energie budoucnosti
Datum
Datum
23
.
10
.
2023
–⁠
23
.
10
.
2023
Čas
Čas
18:00
–⁠
22:00
Místo
Místo
A.3 Sál
Pořadatel
Pořadatel
Kampus Hybernská z.ú.
Druh akce
Druh akce
Ostatní
Přístupnost
Druh akce
Bezbariérové
Pro děti
English friendly
Vstupné
Vstupné
Zdarma
Doprovodný program
Doprovodný program
Ne

Co přinesla doba fosilní a jak se připravit na dobu solární? Řešení zlomového období v energetice přiblíží chemik Michael Londesborough, fyzik Antonín Fejfar a ekonom Pavel Řežábek.

Akci pořádáme ve spolupráci s British Council.

16.00 – Michael Londesborough (…tajemství CO2 a doba fosilních paliv)

Dr. Michael Londesborough, Ph.D., MBE je špičkový britský chemik, který od roku 2002 působí v ČR v ÚACH AV ČR v Řeži u Prahy.

Absolvoval chemii na University of Leeds ve Velké Británii a tam také získal titul Ph.D. Specializuje se na výzkum boranů a boranových laserů a souběžně se věnuje popularizaci vědy. Spolupracuje na projektech British Council a UK (FameLab), České televize (pořad PORT – rubrika Michaelův experiment), atd. Zpřístupňování vědy široké veřejnosti považuje za důležitou součást práce vědce, věnuje se vyučování mladých lidí a posilování mezinárodních vztahů mezi mladými vědci. Je držitelem celé řady významných vědeckých ocenění, autorem často citovaných vědeckých článků a v roce 2009 jej AV ČR ocenila také za popularizaci vědy Medailí Vojtěcha Náprstka. Letos za svou dosavadní práci získal Řád britského impéria: Member of British Empire (MBE). 

17.00 – Antonín Fejfar (…doba solární)

RNDr. Antonín Fejfar, CSc. je špičkový český fyzik, který působí ve Fyzikálním ústavu AV ČR v Praze.

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Specializuje se na fyziku tenkých vrstev nanostrukturních polovodičů určených především pro fotovoltaiku a fotoniku. V letech 2011–2021 byl nejdříve místopředsedou a později předsedou Vědecké rady AV ČR pro 1. vědní oblast (o neživé přírodě). Zájem o obnovitelné energie ho přivedl do Komise pro energetiku Akademie věd ČR. Do agendy Akademické rady AV ČR vnesl téma udržitelnosti a ohleduplnosti k životnímu prostředí. Tuto vědní oblast zpřístupňuje formou přednášek také veřejnosti. Je autorem nebo spoluautorem mezinárodně ceněných vědeckých publikací.

18.00 – Pavel Řežábek vysvětlí, jak se energie dostává k lidem, kolik to stojí, jak zakomponovat obnovitelné zdroje do trhu, co k tomu už máme, a co bude ještě zapotřebí.

Ing. Pavel Řežábek, PhD. absolvoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT. Několik let se věnoval výzkumu supravodivosti ve FzÚ AV ČR. Před nástupem do ČEZ (r. 2006)  pracoval v různých obchodních a inženýrských pozicích v oblasti průmyslového měření fyzikálních veličin a v oblasti velkých kompresorů a turbín. V divizi Obchod a strategie ČEZ se věnuje analýzám a prognózám energetických trhů a sleduje hlavní faktory, které je ovlivňují: ceny paliv a povolenek CO2, energetický mix, přeshraniční propojení rozvodných sítí, vývoj poptávky, klimaticko-energetickou legislativu EU. K energetickým tématům se vyjadřuje na odborných konferencích, v tisku i v rozhlase

Virtuální výstava

Galerie

No items found.

Záznam série

Podívejte se na záznam celé série.

Doprovodný program

No items found.
October 23, 2023