Sustainability
HYB4 Circular Workshop

Nahlédněte do naší Cirkulární dílny

Oblíbená Cirkulární dílna, která nabízí workshopy konkrétních DIY dovedností i pomoc s vlastními projekty od zkušených řemeslníků, začala fungovat v srpnu 2018. Vznikala tak spolu s celým Kampusem Hybernská, který byl od počátku závislý na recyklaci a na svépomoci při úpravě prostor. Cirkulární dílna v tomto procesu sehrála významnou roli. Od začátku přitom mohla fungovat i díky významným sponzorským darům (například Pražské služby pomohly výrazně s prvním zařízením dílny).

24.1.2024
Nahlédněte do naší Cirkulární dílny

Dílna zajišťuje tři hlavní činnosti. Nabízí návštěvníkům/icím prostor pro realizaci vlastních projektů. K dispozici je zde nářadí, odborná literatura i asistence zkušených členů dílny. Poskytuje také prostor pro workshopy organizované jak členy dílny, tak lektory zvenčí, kteří se přihlásí s nápadem a zrealizují vlastní workshop. V neposlední řadě dílna systematicky využívá zbytkové a odpadní materiály pro výrobu konvenčních předmětů, nábytku a interiérových doplňků s přidanou hodnotou, se kterými se v Kampusu Hybernská můžete setkat i vy.

I když se dnes Cirkulární dílna více zaměřuje na veřejnost, stále úzce spolupracuje na projektech jednotlivých sekcí kampusu (především galerie, ale i Didaktikonu, Knihovny věcí a dalších). Za programem a pravidelnými každoměsíčními workshopy v současné chvíli stojí Jonáš Vlasák, jehož cesta do Kampusu Hybernská vedla od studií mongolistiky na FF UK přes provozně-produkční zapojení až po spolupráci na chodu celé dílny.

Co se podle Jonáše v roce 2023 dílně povedlo?

“V roce 2023 Cirkulární dílna mimo jiné představila ve spolupráci s Maker Institute společný projekt ElectriCity, během kterého vznikl DIY generátor jako kreativní a ekologické řešení pro napájení městského vybavení. Taky jsme dílnu prezentovali na kutilském a inovátorském festivalu Maker Faire i na komunitním Festivalu otevřených dílen na Smíchovské náplavce pořádaném dílnou Městské knihovny v Praze DOK16. Zároveň jsme v tomto roce začali více nabízet workshopy i Cirkulární dílnu samotnou cizojazyčným Pražanům. Během podzimu již několikrát proběhl například workshop Basic woodworking skills and techniques, předávající základy práce se dřevem v angličtině.”
Jonáš Vlasák, vedoucí Cirkulární dílny

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.