Exhibition spaces
HYB4 Gallery

Profesor Jiří Horáček: Jak trauma ovlivňuje mozek a prožitek vlastní existence?

Poslední dekády výzkumu přinesly zásadní zjištění, že psychologické trauma nevede pouze ke změnám mysli, ale navozuje také změny struktury a funkce lidského mozku. O nejnovějších poznatcích hovořil 9. dubna v Kampusu Hybernská profesor Jiří Horáček.

26.4.2024
Magdaléna Daňková
Profesor Jiří Horáček: Jak trauma ovlivňuje mozek a prožitek vlastní existence?

„Trauma není téma, kterému bych se věnoval dlouhodobě. Věnuji se mu teprve v poslední době. Doplňuji tím především svůj výzkum schizofrenie a deprese,“ uvedl.

Trauma je zážitek, který ve velké míře postihuje nejen duševní rovnováhu, ale v důsledku celkový zdravotní stav zasažených lidí. Podle statistik až 10 procent populace prožilo trauma ve formě obtěžování, fyzického napadení, znásilnění nebo účasti v boji. Fyzické napadení je téma jedné z expozic výstavy Moje boty, tvoje boty. Dopady válečného konfliktu na obyvatele se pak intenzivně řeší v posledních letech na válkou sužované Ukrajině.

Profesor Horáček prezentoval výsledky dostupných statistik, ze kterých vyplývá, že na východní Ukrajině zažilo bitevní stres 80 procent, u 25 procentech z nich se vyvinula posttraumatická stresová porucha. Stejné procento posttraumatické stresové poruchy ale vykazovali také civilisté přemístění z oblasti bojů na Ukrajině.

Na trauma jsou vázány tři hlavní diagnózy – akutní reakce na stres (může být hyperaktivita, úzkost i změna porucha vědomí), posttraumatická stresová porucha (systémové a dlouhodobé onemocnění těla) a poruchy přizpůsobení. Zatímco trauma je dočasné, jeho důsledky jsou trvalé.

Profesor Horáček hovořil také o změnách, které se dějí v mozcích lidí po prožitém traumatu, a jak takové trauma může ovlivňovat další generace prostřednictvím přenosu genů. Určit, jakou měrou se na přenosu traumatu podílí geny, je však stále složité. „Do transgeneračního přenosu traumatu se přepisuje i atmosféra v rodině, mýty, příběhy nebo vyprávění (například) o holokaustu. To vše je ve hře a je obtížné rozklíčovat, co jsou epigenetické změny,“ uvedl během přednášky.

Zdůraznil však, že traumata se zdaleka netýkají jen generace lidí, která jej přímo zažila, ale i jejich potomků, jak dokazují výzkumy. „I proto s tím (traumaty) musíme něco dělat.“

Celý záznam najdete na YouTube.

Přednáška byla součástí doprovodného program k výstavě Moje boty, tvoje boty.

prof. MUDr. Jiří Horáček, Ph.D., FCMA

  • Profesor Jiří Horáček absolvoval v roce 1991 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Hodnost PhD. obdržel v roce 2002, docentem psychiatrie od roku 2004 a profesorem psychiatrie byl jmenován v roce 2009. Absolvoval výcvik v dynamické psychoterapii a vyjma psychiatrické atestace je nositelem také nadstavbové specializace v psychoterapii.
  • Výzkumně se zaměřuje na funkční zobrazení mozku a zabývá se neurobiologií schizofrenie a deprese, mechanismem účinku antipsychotik a psychedelik, modelováním aktivity nervové tkáně a behaviorálním efektem psychoaktivních látek.
  • Pracuje na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze jako přednosta Kliniky psychiatrie a lékařské psychologie a v Národním ústavu duševního zdraví na pozici vedoucího Centra pokročilých studií mozku a vědomí.
  • V letech 2007-2009 a 2015-2017 působil jako předseda výboru České neuropsychofarmakologické společnosti (ČNPS). Je autor nebo spoluautor několika monografií a více než 200 článků v odborných periodikách. Spoluzakladatel kliniky Psyon.
  • Nejvýznamnější publikace prof. Horáčka byly věnovány podstatě a léčbě sluchových halucinací, souvislosti mezi náladou, citlivostí k inzulínu a aktivitou serotoninu v mozku, neurobiologii schizofrenie a mechanismu účinku psychedelik.

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.