Press Releases

SUSTAIN: Hudba a udržitelnost | Jak zní udržitelná hudba současnosti a zítřka?

Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost propojuje umění, hudební tvorbu, koncertní a produkční činnost s environmentálním myšlením. Zkoumá, jak se hudební průmysl staví k udržitelnosti – od virtuálních koncertů po návrat ke kořenům a přírodě. Projekt zahrnuje řadu akcí pro laickou i odbornou veřejnost, které se odehrají v květnu, červnu a na podzim v Kampusu Hybernská.

6.6.2024
Hedvika Petrželková
SUSTAIN: Hudba a udržitelnost | Jak zní udržitelná hudba současnosti a zítřka?

Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost propojuje umění, hudební tvorbu, koncertní a produkční činnost s environmentálním myšlením. Zkoumá, jak se hudební průmysl staví k udržitelnosti – od virtuálních koncertů po návrat ke kořenům a přírodě. Projekt zahrnuje řadu akcí pro laickou i odbornou veřejnost, které se odehrají v květnu, červnu a na podzim v Kampusu Hybernská. 

Téma udržitelnosti se ve spojení s hudbou v Česku zatím příliš nedostalo do popředí, tento program mění pravidla hry. Přináší debaty, panelové diskuse, koncerty, workshopy i praktické zvukové ukázky a instalace – vše zaměřené na současnost a budoucnost hudby v době klimatických změn,” říká programová ředitelka Kampusu Hybernská Veronika Vlachová. “Vznik projektu na téma udržitelnosti právě v Kampusu Hybernská vnímám jako organické vyústění našeho dlouhodobého směřování. Kampus se o udržitelná témata zajímá od počátku své existence. V kontextu svého záměru propojovat kulturu, inovace, vědu a vzdělávání je Kampus platformou, ve které se snoubí enviromentální otázky s akademickou sférou ve formě výzkumů, dále s umělci, komunitami a studentstvem.”

První akce s podtitulem “Promotéři, umělci a planeta: o udržitelnosti v hudebním průmyslu
se uskuteční 23. května a nabídne debatu o hudebním provozu s britským tour manažerem skupin Chemical Brothers či hlavním produkčním Massive Attack Jamesem Baseleym a dalšími hudebními profesionály. Na programu budou také akustická vystoupení sboru Lada a písničkářky Barbory Hory. 

Červnová edice Sustain s podtitulem “Přírodní hlasy v tvorbě experimentální elektronické hudby” nabídne 6. a 7. 6. workshopy, koncerty a filmovou projekci věnované propojování přírodních hlasů 

s moderními přístupy k tvorbě experimentální elektronické hudby. Návštěvníci a návštěvnice se mohou těšit na vystoupení unikátního hudebního uskupení fyield, kde se setkávají přední osobnosti české a islandské nezávislé hudební scény: Václav Havelka a Kryštof Kříček z kapely Please The Trees a Islanďan Pan Thorarensen (Stereo Hypnosis). Na albu, které je zásadní součástí interdisciplinárního projektu Krajiny budoucnosti, zavádí uskupení fyield posluchače na průmyslová místa klíčová pro chod civilizace a nechávají přírodu a technologie, aby se stali rovnocennými spoluhráči v kapele.

Jak bude vypadat hudba budoucnosti?

Pokračování projektu proběhne na podzim. Část nazvaná “Sustain #3: Jak bude vypadat hudba budoucnosti” si během dvou říjnových dnů (24. a 25.) bude klást otázku, kam se bude hudba v kontextu s environmentálními výzvami vyvíjet, co se bude vracet, a jaké jsou trendy nyní. Hvězdou bude kapela, jejíž identitu zatím nemůžeme prozradit, jen napovíme, že v Kampusu úspěšně vystupovala už dvakrát a letos se u nás zastaví v rámci svého podzimního turné. Kromě koncertu nabídne i masterclass, který se v Česku ještě nikdy nekonal.

Čtvrtá, závěrečná část projektu Sustain: Hudba a udržitelnost se bude konat 21. listopadu s podtitulem “Field recording a ekologická krize jako alarmující inspirace” a přinese debaty i hudební vystoupení. Hlavními hosty budou slovenský mykolog a spolutvůrce kolektivu LOM, který sdružuje umělce zajímající se o extendované techniky zvukového záznamu Jonáš Gruska a slovinská experimentální hudební umělkyně Saša Spačal.  

Fotky ke stažení najdete po tímto odkazem.

Sustain #1: Promotéři, umělci a planeta: o udržitelnosti v hudebním průmyslu
23. května | 17:00–23:00

17:00–19:00 Zažít VR koncert (A.0 Cirkulární hub)
Vyzkoušejte si možnost experimentovat s virtuálními koncerty a dalšími formami hudební tvorby
v prostředí virtuální reality! K dispozici budou populární i méně známé aplikace jako je BeatSaber, SynthRiders, Maestro a další, které přinášejí interaktivní hudební zážitky a zprostředkovávají nám hudbu novým, alternativním způsobem. Využijte příležitost prozkoumat, jakým způsobem se moderní technologie a videohry prolínají s hudebním průmyslem a jak mohou pomoci k jeho proměně či udržitelnosti.

19:00–19:30 Ženský pěvecký sbor Lada
(E.0 Hlavní sál)
Podstatou sboru Lada je radost ze zpěvu a setkávání se. Její členky si vybírají lidové písně a snaží se je interpretovat podle nositelek lidové kultury, především těch dříve narozených. Sbor Lada vydal v prosinci 2023 debutovou desku Všelijake kvety, která byla nominována na cenu Radio Head Award v kategorii world music.

19:45 - 20:45 Debata s Jamesem Baseleym
a dalšími (E.0 Hlavní sál)
Debata věnovaná složitému tématu produkční udržitelnosti v koncertním provozu i samotném spojení umělců a promotérů s přírodou. Debaty se účastní britský tour manager tour Chemical Brothers ad. James Baseley, organizátor festivalu Bukolika Tomáš Suchánek a hudebník z kapely Severní nástupiště Tadeáš Polák. Moderuje David Pomahač. Debata proběhne v anglickém jazyce bez překladu.

21:00 - 22:00 Barbora Hora (E.0 Hlavní sál)
Písničkářka Barbora Hora akcentuje ve své tvorbě vztah k přírodě, něžným projevem vypráví příběhy, ve kterých se k zákonitostem a principům přírody obrací.

 Vstupné na všechny akce je zdarma.

Sustain #2:  Přírodní hlasy v tvorbě experimentální elektronické hudby
6. a 7. června | 17:00–22:00

čtvrtek 6. 6.
19:30 - 22:00 Fyield: Future Landscapes | promítání, debata a koncert
19:30 projekce filmu Neviditelné krajiny
(režie Ivo Bystřičan, 48 minut) + debata
21:00 koncertV unikátním hudebním uskupení fyield se setkávají přední osobnosti české a islandské nezávislé hudební scény: Václav Havelka a Kryštof Kříček z kapely Please The Trees a Islanďan Pan Thorarensen (Stereo Hypnosis). Jejich expedice se v doprovodu fieldrecordistů Magnúse Bergssona a Sary Pinheiro a jejich speciálních mikrofonů vypravila zkoumat prostřednictvím zvuku, o jakých výzvách k proměnám světa promlouvají technologie a systémy, na kterých je závislá moderní civilizace. Režisér Ivo Bystřičan z expedice přivezl film Neviditelné krajiny, hudebníci kapela fyield album Future Landscapes v koncertním provedení s Kryštofem Kříčkem.

Vstupné: 200 Kč v předprodeji / 250 Kč na místě

pátek 7. 6.
Workshopy: Syntetizátory a zvuk přírody

WORKSHOP PŘESUNUT NA PODZIM 17:00-19:00 Workshop: Nehudba nerovnosti (lektorka: Mary C)V jakých zvukových krajinách žijeme? Kdo a co je slyšet, kdo a co je umlčováno? Kdo dýchá hluk, a kdo si žije hi-fi? Připojte se k procházce rozličnými zvukovými krajinami a jejich přetváření s Marií Čtveráčkovou z pražské Synth Library navazující na kritické poslechové procházky Nehudba nemíst a Nehudba nemístních.
Marie Čtveráčková alias Mary C je hudebnice, DJka, kurátorka a spoluzakladatelka Synth Library Prague.
Vstupné: 100 Kč

19:00-21:00 Workshop: Synthesizer starter (lektorka: Nikol Štrobach)
Workshop vhodný pro začátečníky a začátečnice, kteří se chtějí dozvědět o tvorbě hudby pomocí syntezátorů, o jejich propojení s rostlinami a o tom, jak a kde můžou začít s tvořením vlastních zvuků.
S sebou nutná sluchátka.
Vstupné: 100 Kč

21:00-22:00 Vystoupení Nikol Štrobach
Nikol Štrobach je česká lektorka a hudebnice, která ve své tvorbě experimentuje s propojením rostlin a elektronických nástrojů. Vedla mnoho hudebních workshopů a přednášek po celém světě (Superbooth, Moogfest, Synthposium, Knobs&Wires). 

Pořádá: Kampus Hybernská, z.ú.
Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Evropské unie.

Mediální partneři: Radio Wave, HIS Voice, Full Moon, Radio 1, UNI Magazín

KONTAKTY:

Hedvika Petrželková
Kampus Hybernská, marketing
marketing@kampushybernska.cz
tel. +420 777 512 097

Magdaléna Daňková
Kampus Hybernská, média
media@kampushybernska.cz
tel: +420 733 612 098

O Kampusu Hybernská

Kampus Hybernská je centrum kultury, inovací, vědy a vzdělávání. Propojuje studentské, vědecké, výzkumné, inovátorské, umělecké a kreativní iniciativy s občanskou veřejností a aplikační sférou hlavního města Prahy. Kampus Hybernská vznikl propojením hlavního města Prahy a Univerzity Karlovy s cílem založení společného projektu pro rozvoj intenzivnější spolupráce.

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.